Фото: Pixabay

Має вищу врожайність та використовує менше води: вчені розробили "розумний ґрунт"

Американські вчені розробили "розумний ґрунт", який дає на 138% більші врожаї. Водночас поливати його потрібно менше, ніж звичайний.

Як повідомляє New Atlas, науковці з Техаського університету в Остіні винайшли спосіб підвищити ефективність у сфері сільського господарства й розробили "розумний ґрунт", який може підтримувати рослини краще зволоженими та забезпечувати контрольоване вивільнення поживних речовин.

Вчені наголошують, що близько 70% прісної води у світі йде на потреби сільського господарства. У місцевості, де є дефіцит води, можуть виникати труднощі з вирощуванням зернових культур та забезпеченням продовольства для населення. Такий ґрунт називають "розумним" завдяки додаванню спеціально розробленого гідрогелю, який поглинає більше водяної пари з повітря протягом ночі, а потім випускає її до коренів рослин протягом дня. Додавання в його склад хлориду кальцію також забезпечує повільне вивільнення водяної пари.

Дослідники випробували "розумний ґрунт" у лабораторних експериментах. Вони вирощували рослини в 10 грамах ґрунту, деякі з яких містили 0,1 г гідрогелю. У ході експерименту вчені змоделювали цикл день/ніч, коли протягом 12 годин була ніч з температурою повітря +25°C і відносній вологості 60% або 90%, а потім імітували день, який тривав 12 годин за температури +35°C і 30% відносної вологості.

Так, рослини, які росли в "розумному ґрунті", продемонстрували збільшення довжини стебла на 138%, порівняно з контрольною групою, яка росла у звичайному ґрунті. Водночас рослини, які були вирощені в "розумному ґрунті" спожили на 40% менше води, ніж контрольна група рослин. 

Вчені наголошують, що глобальний дефіцит води в поєднанні зі зростанням населення планети має негайний вплив на продовольчу безпеку. Проте цей новий клас гідрогелів пропонує перспективне рішення для задоволення нагальних потреб людства, яке натрапляє на труднощі пов'язані з дефіцитом води.

Нагадаємо, раніше видання CNN повідомляло, що вчені виявили, що зміна клімату впливає на час більше, ніж вважалося раніше. Йдеться про танення полярних льодів, яке спричинене глобальним потеплінням — це змінює швидкість обертання Землі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 19.07.2024 09:37