Фото: Pixabay

Вчені встановили зв'язок між вживанням кави та схильністю до ожиріння

Міжнародна група вчених з Канади, Сполучених Штатів Америки та Нідерландів виявила гени, які відповідлають за бажання пити каву. Водночас науковці виявили зв'язок між вживанням кави та схильністю людей до набору зайвої ваги.

Про це стало відомо з публікації у науковому журналі Neuropsychopharmacology, пише PsyPost. 

Зазначається, що дослідницька група зацікавилась потенціалом кави як речовини, яка може сприяти розвитку залежності у людини, подібно до інших психостимуляторів. Згідно з даними дослідження, кофеїн може викликати толерантніст, абстиненцію та залежність, як і інші речовини. Зокрема, дослідники прагнули з'ясувати генетичну основу споживання кави.

Видання наголошує, що вчені використовували генетині дані з двох великих медичних баз інформації. Йдеться про 23andMe у Сполучених Штатах та UK Biobank у Великій Британії. На цих ресурсах загалом містяться медичні відомості про понад 460 тисяч людей. Отримані дані свідчать про той факт, що вживання кави — це спадкова риса людини. 

"Як ми й очікували, на рішення споживати аву частково впливають індивідуальні генетичні відмінності. Окрім цього, ми змогли точно виявити певні гени, які впливають на споживання людиною кави, а також ті, які впливають на швидкість метаболізму кофеїну в людському організмі", — наголосив один з авторів наукового дослідження Хейлі Торп. 

Науковці встановили генетичний зв'язок між споживанням кави та схильністю людини до ожиріння. За словами вчених, люди, які надмірно споживають каву схильні до набору зайвої ваги. Водночас дослідники наголошують, що звичка пити каву сама по собі не вказує на підвищений ризик набору ваги. Цей фактор вчені пов'язують з тим, яким кавовим напоям людина віддає перевагу. Йдеться про напої, які містять молоко та цукор, адже саме такі напої здатні позанчитись на людському здоров'ї. 

"Це лише говорить про те, що генетика вживання кави пов'язана з ймовірністю ожиріння" — додав Торп.

Згідно з даними дослідження, позитивні та негативні наслідки від вживання кави в основному залежать від таких факторів, як кількість, способи приготування та добавки до напою, а також інші аспекти, які визначає зовнішнє середовище людини.

Нагадаємо, раніше представник Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні Андрій Скіпальський повідомляв, що українські виробники продуктів масово не дотримуються законодавства. Третина підприємств ігнорує закон щодо трансжирів у харчових продуктах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 18.07.2024 15:18