Фото: Pixabay

Вчені виявили на Місяці печеру, яка могла б слугувати укриттям для космонавтів

Італійські вчені виявили на Місяці печеру, яка може слугувати місцем для базування майбутніх дослідників. Об'єкт розташований за 400 кілометрів від місця висадки космонавтів, які першими побували на місяці, Ніла Армстронга і База Олдріна.

Як повідомляє AP, печера, як і понад 200 інших виявлених на Місяці, утворилася внаслідок обвалу лавового тунелю.

Водночас дослідники вивчили радіолокаційні дані, які отримали за допомогою орбітального розвідника NASA, і порівняли результати з лавовими тунелями на Землі. За словами вчених, дані показують лише частину печери. За їхніми оцінками, вона має щонайменше 40 метрів завширшки та десятки метрів у довжину.

"Місячні печери залишаються загадкою вже понад 50 років. Тому було дуже приємно нарешті довести їхнє існування", — наголосили вчені з Університету Тренто Леонардо Каррер і Лоренцо Бруццоне.

Зазначається, що більшість печер розташовані на давніх лавових рівнинах супутника Землі. Деякі з них також можуть бути на південному полюсі Місяця, де в кінці десятиліття планують висадити астронавтів NASA. За словами вчених, кратери супутника, які перебувають у тіні, містять замерзлу воду.

"Результати досліджень свідчать про те, що на Місяці можуть бути сотні таких печер. Ці місця могли б слугувати природним укриттям для астронавтів, захищаючи їх від  сонячної радіації, а також від ударів мікрометеоритів", — додає видання.

Варто наголосити, що будівництво житла з нуля було б складнішим завданням, навіть якщо врахувати потенційну необхідність укріплення стін печери для запобігання обвалу.

Нагадаємо, 12 липня видання Science Daily повідомляло, що канадські вчені виявили планету, яка потенційно є придатною для життя. Екзопланета LHS 1140 b може мати атмосферу та океан рідкої води. Ця планета розташована у 48 світлових роках від Землі, у сузір’ї Кита.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 18.07.2024 03:26