Фото: Pixabay

Вчені виявили на Марсі цікаву знахідку, яка пов'язана з існуванням води на планеті

Марсохід Perseverance почав дослідження скельного виступу, який вчені назвали "Яскравий ангел". Свою назву виступ отримав через незвичайно світлу ділянку скелі на знімках, зроблених з орбіти Марсу

Як повідомляє Space.com, минулого тижня марсохід національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору NASA перетнув поле піщаних дюн та висохлі залишки стародавньої річки. Дослідницький апарат досяг блискучого скельного виступу на марсіанському горизонті, який оператори марсохода назвали "Яскравим ангелом".

Зазначається, що наразі розпочато дослідження цього унікального місця. Марсохід почав бурити поверхню та сканувати зображення ґрунту Марса за допомогою рентгенівських променів. Протягом наступних місяців дослідники аналізуватимуть дані, які надсилає Perseverance. Вчені наголошують, що розташування плями на краю долини Неретви, яка є висохлим річищем, свідчить про те, що "Яскравий Ангел" може містити цікаві подробиці про період, коли на Марсі існувала вода. 

Видання додає, що коли марсохід наблизився до "Яскравого ангела", оператори та науковці вперше побачили це місце зблизька. Деякі вчені вважають, що ці скелі являють собою давніший матеріал, який оголила нині зникла вода, що розмивала поверхню планети.

"На цьому місці Perseverance розгорнув свій інструмент PIXL, пристрій, який просвічує поверхню Марса рентгенівським променем і вимірює світло, яке відбивається. Протягом наступних місяців вчені проаналізують дані дослідження, щоб дізнатися більше про те, як утворився "Яскравий Ангел" і як він пов’язаний з колишньою річкою, яка була у Долині Неретви", — наголошують у виданні.

Нагадаємо, торік у квітні NASA показало середовище проживання на Марсі. Добровольці, які заселяються до будівлі, симулюють життя на Червоній планеті. Науковці вважають, що це допоможе підготуватися до освоєння справжнього Марса людиною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 24.06.2024 12:10