Фото: Pixabay

ВООЗ провела дослідження щодо вмісту трансжирів в українських продуктах: результати шокували

Українські виробники продуктів масово не дотримуються законодавства. Третина підприємств ігнорує закон щодо трансжирів у харчових продуктах.

Про це повідомив представник Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні Андрій Скіпальський, пише "Укрінформ".

За його словами, торішні дослідження ВООЗ в Україні, які пройшли у жовтні-грудні, свідчать, що у 30% українських продуктів, які проходили оброблення, перевищено вміст трансжирів, які шкодять людському здоров'ю. Йдеться про випічку, ковбаси, м'ясні вироби, морозиво, а також вуличну їжу, страви з кафе та точок продажу їжі швидкого приготування, де було виявлено факти перевищення вмісту трансжирів. 

Скіпальський додав, що продукти для дослідження обирали емпіричним шляхом. Експерти взяли для досліду дві категорії продуктів: харчові продукти промислового виробництва, які упаковані та широко представлені в мережах супермаркетів, та так звана вулична їжа, яку готують в кафе або в їдальнях. Серед вуличної їжі досліджували такі популярні серед населення продукти, як тістечка, піца, круасани та фалафель.

"У межах міжнародного дослідження та у співпраці з МОЗ ми провели дослідження 120 видів харчових продуктів, з них 37 не відповідають вимогам не більше 2 г трансжирів на 100 г продуктів. Тобто у 30% досліджених продуктів виявлено перевищення норми. Таким чином, певна частина виробників не виконує нову норму законодавства", — зазначив він.

За його словами, трансжири або трансжирні кислоти — це гідрогенізовані жири, які є інгредієнтом, котрий дає змогу виробникам зробити дешевшим виробництво продукту та подовжити його термін зберігання. Вчені довели, що саме вони підвищують ризик серцево-судинних захворювань: інсультів та інфарктів.

Нагадаємо, раніше ВООЗ попереджала, що у деяких країнах світу поширюють підроблені препарати від діабету типу Ozempic. Цей лікарський засіб використовують для схуднення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 15.07.2024 01:32