Фото: Pixabay

ВООЗ попереджає про поширення підробок препарату для схуднення

Всесвітня організація охорони здоров'я попереджає, що у деяких країнах світу поширюють підроблені препарати від діабету типу Ozempic. Цей лікарський засіб використовують для схуднення.

Як повідомляє Reuters, наразі відомо про три партії підробок семаглутіду — це дієва речовина препаратів Ozempic, Wegovy та Mounjaro.

Їх виявили торік у жовтні в Бразилії та Великій Британії, а також у грудні у США. Зазначається, що фейкові препарати із семаглутідом можуть завдати шкоди здоров'ю. Якщо вони не мають необхідних сировинних компонентів, то можуть призвести до ускладнень, зокрема неконтрольованого рівня глюкози у крові або проблем із вагою.

"Пацієнтам, які використовують ці препарати, варто купляти їх за рецептами ліцензованих лікарів та уникати придбання у незнайомих або неперевірених місцях, наприклад, тих, які можна знайти в Інтернеті", — йдеться у повідомленні.

Фармацевтичні компанії Novo Nordisk та Eli Lilly подали позови до суду на кілька компаній з вимогою згорнути продажі продуктів, які містять активні інгредієнти тирзепатід і семаглутід, які використовують у їхніх популярних препаратах для лікування діабету та схуднення. Відомо, що семаглутід допомагає регулювати рівень цукру у крові людям з діабетом другого типу. Зокрема, його ін’єкція пригнічує почуття голоду, тому багато людей використовують препарати на основі семаглутіду для схуднення.

Саме цю речовину ВООЗ не рекомендує використовувати для лікування діабету через її високу вартість. Однак організація працює над створенням посібника з використання агоністів GLP-1 — ліків, які допомагають контролювати рівень глюкози у крові для лікування ожиріння. Варто додати, що препарат Ozempic в Україні зареєстрований, але офіційно на територію країни його не постачали.

Нагадаємо, раніше нардеп від "Слуги народу", голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький повідомляв, що українці можуть отримати деякі препарати зовсім безкоштовно. Для цього необхідне призначення лікаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 23.06.2024 03:39