Фото: Pixabay

Українці можуть отримати деякі ліки безоплатно: куди потрібно звернутися

Українці можуть отримати деякі ліки зовсім безкоштовно. Для цього необхідне призначення лікаря.

Про це повідомив нардеп від "Слуги народу", голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Зокрема, політик розповів, що щороку в державному бюджеті передбачені мільярди гривень на забезпечення пацієнтів медичними препаратами. 

"До мене як народного депутата та голови Комітету з питань здоров’я нації періодично звертаються пацієнти зі скаргами на те, що медики вписують їм список ліків, які потрібно самостійно придбати в аптеках. У більшості випадків ці медичні препарати є в медичному закладі. Тому раджу, по-перше, перевірити наявність препаратів, по-друге, звернутися на "гарячу лінію" НСЗУ 16-77, щоб розібратися в ситуації", — зазначив Радуцький.

Нардеп зауважив, що наразі є декілька способів, як можна перевірити наявність ліків та їх отримати за призначенням лікаря. 

Які ліки можна отримувати безоплатно

За програмою "Доступні ліки" можна отримати ліки проти хронічних захворювань, при розладах психіки й поведінки, епілепсії, нецукровому діабеті, хворобі Паркінсона, інсулін, знеболювальні для паліативних пацієнтів, ліки для пацієнтів у посттрансплантаційному періоді. Ці препарати за е-рецептом можна забрати безоплатно або з невеликою доплатою при амбулаторному лікуванні. 

Ліки від Національної агенції "Медичні закупівлі України". Регіональні департаменти охорони здоров'я подають заяви на централізовані закупівлі. Ліки надаються пацієнтам при стаціонарному й амбулаторному лікуванні.

Ліки з Національного переліку основних лікарських засобів. Медичні заклади закуповують ліки з Нацпереліку самостійно. Вони надаються пацієнтам при стаціонарному й амбулаторному лікуванні.

Як перевірити наявність ліків

Наявність безкоштовних ліків у медзакладах можна перевірити:

  • на інформаційних стендах у медичних закладах;
  • на офіційних сайтах місцевих органів влади, департаментів та управлінь охорони здоров'я;
  • через сервіси пошуку безоплатних ліків (сайт і мобільний додаток "Ліки контроль", чат-бот "Спитай Гриця", ресурс "Є ліки").

Нагадаємо, учасникам бойових дій держава в різних сферах надає низку пільг. Зокрема, йдеться й про медичні пільги для військових.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.06.2024 07:54