Фото: Слово і діло

В Україні ціни на продукти за рік зросли на 10%: що здорожчало найбільше

Харчові продукти за останній рік в Україні подорожчали в середньому на 10%. Найбільший стрибок цін зафіксували на м'ясо — на 17,9%.

Про це свідчать дані Державної служби статистики.

Так, до трійки лідерів зі здорожчання у травні 2024 року у порівнянні з травнем 2023 року потрапили молочні продукти — на 12,9% та хліб і хлібобулочні вироби — на 5,3%.

При цьому піднялися ціни на напої — в середньому на 5,0%. Водночас цукор підскочив в ціні на 7,1%.

Згідно з даними Держстату, гуртові ціни виробників промислової продукції в травні 2024 року в порівнянні з травнем минулого року зросли на 14,8%. Ціни в межах України зросли на 17,0%, за межі України — на 4,1%. Вартість залежить від низки факторів, що прямо впливають на ринок.

Динаміка цін на продукти

Динаміка цін на продукти. Джерело: Держстат

Чого очікувати від інфляції у 2024-2026 роках?

НБУ прогнозує помірне пришвидшення інфляції у 2024 році — до 8,2%. Проте наприкінці 2025 року вона сповільниться до 6%. У 2026 році інфляція, за прогнозом регулятора, становитиме 5%.

"Цьому сприятимуть поступова нормалізація умов для функціонування економіки, послаблення зовнішнього інфляційного тиску та послідовна монетарна політика регулятора", — пояснили в Нацбанку.

Варто зазначити, що ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишається тривалість та інтенсивність війни. У НБУ підкреслили, що у цьому році суттєво послабився ризик недостатності міжнародного фінансування, проте ризики ритмічності його надходження зберігаються. 

Нагадаємо, в Україні у червні зросла вартість кави. За останній місяць фасований напій додав у ціні декілька гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.06.2024 01:30