Фото: Слово і діло

У травні інфляція зросла до 0,6%: як це вплинуло на ціни

У травні у річному вимірі інфляція становила 2,0%. Індекс споживчих цін збільшився на 0,6% порівняно з квітнем. Найбільше минулого місяця подорожчали фрукти.

Про це свідчать дані Державної служби статистики.

"Інфляція на споживчому ринку у травні 2024 року становила 0,6%, з початку року — 2,0%", — йдеться у повідомленні.

За даними споживчого відомства, базова інфляція у травні 2024 року порівняно із квітнем поточного року становила 0,3%, з початку року — 2,8%.

Інфографіка: Державна служба статистики

Як змінилися ціни у травні?

Ціни на харчові продукти та безалкогольні напої зросли на 0,9%. Найбільше подорожчали фрукти — на 10,4%. На 1,3-0,4% зросли ціни на овочі, рис, рибу та продукти з риби, хліб, кисломолочну продукцію, цукор, макаронні вироби, м’ясо та м’ясопродукти, масло. Водночас на 14,3% подешевшали яйця, на 1,7-0,4% знизилися ціни на сало, молоко та молочні продукти.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,7%. Це пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,4%.

Одяг і взуття подешевшали на 1,5%: одяг — на 1,7%, взуття — на 1,4%.

Ціни у сфері охорони здоров’я зросли на 0,9%. Це відбулося в першу чергу внаслідок підвищення цін на фармацевтичну продукцію на 1,2%.

Ціни на транспорт зросли на 0,9% в основному через подорожчання палива та мастил на 1,1%.

Інфографіка: Державна служба статистики

Чого очікувати від інфляції у 2024-2026 роках?

НБУ прогнозує помірне пришвидшення інфляції у 2024 році — до 8,2%. Проте наприкінці 2025 року вона сповільниться до 6%. У 2026 році інфляція, за прогнозом регулятора, становитиме 5%.

"Цьому сприятимуть поступова нормалізація умов для функціонування економіки, послаблення зовнішнього інфляційного тиску та послідовна монетарна політика регулятора", — пояснили в Нацбанку.

Варто зазначити, що ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишається тривалість та інтенсивність війни. У НБУ підкреслили, що у цьому році суттєво послабився ризик недостатності міжнародного фінансування, проте ризики ритмічності його надходження зберігаються. 

Що впливає на рівень інфляції?

До основних чинників, які сприяли зниженню інфляції у 2023 році, слід віднести: 

  • гарні врожаї, завдяки яким суттєво сповільнилося зростання цін на продукти;
  • помірніший вплив на витрати бізнесу з боку сировини та логістики. У всьому світі дешевшала нафта. Також були налагоджені альтернативні шляхи постачання товарів, що вплинуло на вартість їхньої доставки;
  • фіксування тарифів на окремі житлово-комунальні послуги (газ, опалення, гарячу воду).

Важливим фактором, який "приборкав" інфляцію — є стійкість валютного ринку. НБУ підтримував курс гривні шляхом продажу валюти з резервів. Також регулятор забезпечував високий рівень привабливості гривневих інструментів для заощаджень (депозитів та ОВДП), що обмежувало попит на валюту.

У результаті ситуація на валютному ринку залишалася контрольованою, а курсові коливання були незначними. Відповідно не було "стрибків" інфляції.

Нагадаємо, в Україні у червні зросла вартість кави. За останній місяць фасований напій додав у ціні декілька гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.06.2024 19:15