Фото: pixabay

В Україні підскочили ціни на каву: скільки доведеться заплатити за улюблений напій у червні

В Україні у червні зросла вартість кави. За останній місяць фасований напій додав у ціні декілька гривень.

Про це свідчать дані порталу моніторингу цін Мінфін.

Так, у червні 2024 року за каву доведеться платити в середньому на сім гривень більше порівняно з минулим місяцем. Зокрема, фінансові аналітики наводять приклад з вартістю кави відомого бренду. Напій цієї марки станом на 6 червня 2024 року коштує 360,00 гривень. На початку травня фасовану каву цього ж виробника можна було придбати за 352,43 гривні. Тобто ціна зросла майже на вісім гривень. Йдеться про пачку 210 грамів.

ціни на каву мінфін

Інфографіка: Мінфін

За даними експертів, у червні цього року індекс споживчих цін на каву становив 102,15%, а у травні —  100,17%. Відповідно попереднього місяця середні ціни на фасований напій зросли на 2,15%.

ріст цін на каву

Інфографіка: Мінфін

Варто зазначити, що на початку 2024 року видання Bloomberg писало, що конфлікт у Червоному морі вплинув на зростання цін на кавове зерно сорту Робуста. З початку листопада минулого року підвищення цін становить 36%. Відомо, що подорожчання кави у січні відбулося після того, як глобальний дефіцит уже призвів до зростання цін більш ніж на 60% у 2023 році на тлі посушливої погоди у В'єтнамі.

Нагадаємо, раніше аналітики сайту East Fruit повідомляли, що в Україні значно знизилися ціни на полуницю. При цьому середня вартість ягоди на 40% менша, ніж у травні торік.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 08.06.2024 01:30