Фото: today.ua

Тарифи на газ, воду і світло: чи зростуть ціни на комуналку у червні

В Україні з 1 червня тарифи на комунальні послуги зазнають змін. Зокрема, зросте вартість електроенергії.

Скільки доведеться платити за світло, газ та водопостачання у перший місяць літа — у матеріалі TrueUA.

Ціни на електроенергію

З 1 червня 2024 року зростуть ціни на світло. Зміну вартості електроенергії раніше анонсував міністр енергетики Герман ГалущенкоЗа його словами, під час встановлення нових тарифів використовуватимуть диференційований підхід, тому ціна залежатиме від обсягів спожитої електроенергії. 

Видання Forbes, посилаючись на джерело в уряді, вказало, що тариф на електрику для побутових споживачів, які споживають на місяць понад 100 кВт, зросте одразу на 80% — з 2,64 гривні до 4,8 гривні за кіловат. Для тих, хто споживає менш як 100 кіловатів, тариф залишиться незмінним — 2,64 гривні за кіловат.

До того ж після підвищення тарифів на електричну енергію з 1 червня 2024 року обмеження енергопостачання для населення можуть посилитися. Це пов'язано з ремонтними кампаніями та збільшенням дефіциту в енергосистемі.

Ціни на газ 

У червні для домогосподарств вартість блакитного палива залишиться незмінною. "Нафтогаз" продовжив дію тарифного плану "Фіксований" ще на рік, керуючись мораторієм на підняття вартості. Кубометр блакитного палива для клієнтів й надалі коштуватиме 7,96 гривні (з ПДВ).

У компанії також уточнили, що газопостачальна компанія "Нафтогаз України" безперебійно та стабільно забезпечує газом 12,4 мільйона українських домогосподарств. Усі ці клієнти отримують блакитне паливо відповідно до річного тарифного плану "Фіксований". Період дії тарифу: з 1 травня 2024 року до 30 квітня 2025 року включно.

Ціни на водопостачання

Ціни на воду у червні також не зміняться, попри те, що НКРЕКУ неодноразово намагалася збільшити тарифи на цей вид комунальних послуг. Проте, варто звернути увагу на те, що у кожному регіоні вартість водопостачання різна. Це залежить одразу від кількох факторів: вартості електроенергії, доступу до водних ресурсів, ціни на реагенти тощо.

Варто зазначити, що під час війни в Україні діє мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та опалення. Однак він не стосується електроенергії та холодної води.

Нагадаємо, у червні 2024 року на українців очікує низка змін, які торкнуться різних сфер. Зокрема, деякі пенсіонери можуть розраховувати на додаткові виплати, розпочнуться літні канікули, а також у Швейцарії відбудеться Саміт миру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 03.06.2024 01:25