Колаж TrueUA

Зміна тарифів на світло, Саміт миру та доплати до пенсій: чого очікувати українцям з 1 червня

У червні 2024 року на українців очікує низка змін, які торкнуться різних сфер. Зокрема, деякі пенсіонери можуть розраховувати на додаткові виплати, розпочнуться літні канікули, а також очікується підвищення цін на електроенергію. До того ж у Швейцарії відбудеться Саміт миру.

Яких змін очікувати українцям у перший місяць літа — у матеріалі TrueUA.

Тарифи з 1 червня: чи буде підвищення цін на комунальні послуги

Ціни на електроенергію

З 1 червня 2024 року зростуть ціни на світло. Зміну вартості електроенергії анонсував міністр енергетики Герман ГалущенкоЗа його словами, до кінця травня Кабмін ухвалить остаточне рішення щодо нових тарифів на електроенергію для побутових споживачів. Під час встановлення нових тарифів, найімовірніше, використовуватимуть диференційований підхід, тому ціна залежатиме від обсягів спожитої електроенергії. 

Станом на сьогодні тривають остаточні розрахунки щодо розміру нових тарифів на електроенергію для населення, тому ціна на світло для населення наразі становить дві гривні 64 копійки за кіловат.

Своєю чергою перший заступник голови парламентського комітету з питань енергетики Олексій Кучеренко на початку травня заявив, що У Кабінеті міністрів розглядають можливість підвищення тарифів на електроенергію для населення з двох гривень 64 копійок до чотирьох гривень за кіловат.

Ціни на газ 

У квітні 2024 року затвердили постанову, яка зберігає пільгову ціну на газ для постачальників тепла і гарячої води для населення до кінця літа. До того ж компанія "Нафтогаз" продовжила дію пільгового тарифу на блакитне паливо для населення. Відповідно ціна на газ у червня складатиме сім гривень 96 копійок за куб.

Ціни на водопостачання

Ціни на воду у червні також не зміняться, попри те, що НКРЕКУ неодноразово намагалася збільшити тарифи на цей вид комунальних послуг. Проте, варто звернути увагу на те, що у кожному регіоні вартість водопостачання різна. Це залежить одразу від кількох факторів: вартості електроенергії, доступу до водних ресурсів, ціни на реагенти тощо.

ціни на комуналку

Фото: ua-energy.org

Пенсії у червні: яких змін очікувати

З 1 квітня 2024 року пенсії автоматично перерахували пенсіонерам, які після призначення або попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та станом на 1 березня 2024 року набули 24 місяці страхового стажу, або які відпрацювали менше ніж 24 місяці, але після призначення чи попереднього перерахунку пенсії пройшло два роки. Проте через особливості подання звітності виплати будуть нараховані у червні.

Таким чином, у червні працюючі пенсіонери отримають збільшені суми пенсійних виплат та компенсацію за попередні два місяці. Розмір доплати визначається індивідуально, залежно від тривалості страхового стажу і заробітної плати, з якої обчислюється пенсія.

До того ж пенсіонери, які проживають на територіях активних бойових дій або можливих бойових дій, матимуть змогу у червні отримувати додаткові гроші від ООН. У ПФУ зазначили, що виплати будуть отримувати пенсіонери у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях, які відповідають умовам програми. Сума нарахувань дорівнює різниці між 3 250 гривень та сумою пенсії, яку пенсіонери отримують зараз.

пенсіонери

Колаж TrueUA

Субсидія у червні: кому потрібно подавати нову заяву

Для більшості українців субсидії з червня будуть перепризначені автоматично. Проте деяким громадянам все ж таки доведеться подавати документи заново.

За даними Урядового порталу, житлові субсидії та пільги на неопалювальний сезон будуть перепризначені автоматично, якщо не змінилися дані одержувачів про їхній майновий стан чи склад родини. В протилежному випадку потрібно звернутися із заявою та декларацією про доходи та витрати в відповідні органи.

Житлова субсидія призначається за особистим зверненням, якщо:

  • заявник (член домогосподарства) орендує житлове приміщення, за яке сплачує житлово-комунальні послуги;
  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство претендує на призначення житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

субсидії

Фото: соцмережі

Мобілізація в Україні: з’явиться електронний військово-обліковий документ

У застосунку "Резерв+" невдовзі з’явиться електронний військово-обліковий документ. Згенерувати його можна буде з 18 червня. За словами речника Міністерства оборони Дмитра Лазуткіна, електронний документ існуватиме у вигляді QR-коду, відсканувавши який можна буде отримати інформацію про військовозобовʼязаного, призовника або резервіста з реєстру "Оберіг". 

Такий QR-код матиме таку саму юридичну силу, як і паперовий військово-обліковий документ. Перевіряти його зможуть працівники територіальних центрів комплектування та поліціянти.

військовий квиток

Фото: dev.ua

Переговори про вступ України в ЄС

У грудні 2023 року лідери країн-членів Європейського союзу на саміті у Брюсселі погодили початок переговорів щодо вступу України до блоку. За словами президента Володимира Зеленського, на початку літа відбудеться наступний етап зближення України з Європейським Союзом. Зокрема, Україна очікує, що вже у червні розпочнуться фактичні перемовини офіційного Києва з політично-економічним блоком.

За даними Офісу президента, на сьогодні Україна виконала усі чотири законодавчі кроки, які визначила Європейська комісія для фактичного початку переговорів про вступ до ЄС. Наша країна і змістовно, і структурно готова до переговорного процесу.

вступ україни в єс

Фото: pon.org.ua

Саміт миру у Швейцарії

Протягом 15-16 червня у Швейцарії відбудеться Саміт миру. Україна винесе на розгляд три головні пункти, які стануть предметом обговорень. Це питання, пов'язані з енергетикою, харчовою безпекою, вільним судноплавством та звільненням полонених. 

Участь у Глобальному саміті миру, де обговорять війну в Україні, підтвердили майже 100 країн. Володимир Зеленський раніше заявляв, що Україна не хоче запрошувати Російську Федерацію на Саміт миру у Швейцарії, щоби країна-агресор не могла зірвати процес. Її залучать вже на наступному етапі через посередників.

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден може пропустити Глобальний саміт миру у Швейцарії. Це пояснюється тим, що зустріч збігається за часом із заходом зі збору коштів на передвиборчу кампанію в Каліфорнії.

Фото з відкритих джерел

Літні канікули 2024: коли відпочиватимуть школярі

Літні канікули цього року розпочнуться 29 червня 2024 року і закінчаться 31 серпня 2024 року. Однак, здебільшого в українських школах останній дзвоник цьогоріч пролунає 31 травня. 

Для подолання освітніх прогалин, які утворилися через повномасштабну війну, МОН вирішило додати ще один місяць. У червні в школах може продовжуватись атестація, а також так звані компенсаторні заняття, які були створені для подолання освітніх втрат.

Важливо наголосити, що дати навчального року визначалися відповідно до постанови уряду від 28 липня 2023 року № 782. Міністерство визначило відповідні дати й додатково дозволило встановлювати графіки канікул на місцях.

літні канікули

Фото: ua-migrant.pl

Магнітні бурі: календар на червень 2024 року

На перший місяць літа прогнозують декілька відчутних магнітних бур. Першу очікують з 1 по 3 червня, другу — з 8 по 12 число. З 16 по 22 червня — очікується посилення геомагнітної активності. Магнітні бурі матимуть середню інтенсивність.

У третій декаді місяця прогнозують сильну магнітну бурю. Вона очікується 23 червня.

У метеозалежних можуть бути: головний біль, запаморочення, нудота і блювота, біль у суглобах і м'язах, висока температура, підвищений тиск та безсоння.

У ці дні рекомендується: більше відпочивати, гуляти на свіжому повітрі, правильно харчуватися та дотримуватися режиму сну.

Магнітні бурі

Фото ілюстративне зі соцмереж

Вихідні дні у червні: скільки відпочиватимуть українці

Червень 2024 року має низку державних та професійних свят. Зокрема, українці відзначатимуть День Конституції України та День журналіста.

Цього місяця відпочиватимемо лише у суботу та неділю, адже додаткові вихідні під час воєнного стану не надаються, навіть якщо святковий день збігається з суботою чи неділею. Вихідні дні червня 2024 року: 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29 та 30 числа.

календар червень

Фото: calendar.ua

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.06.2024 07:00