Петро Порошенко: За окупацією Криму, мішенню Росії є окупація Азовського моря

27 ВЕРЕСНЯ 2018 15:52

Президент Петро Порошенко застерігає, що за окупацією Криму, мішенню Росії сьогодні є окупація Азовського моря. Глава держави закликав припинити незаконні порушення, зокрема систематичні порушення свободи міжнародної навігації через Керченську протоку як для українських, так і для іноземних суден через незаконне будівництво керченського мосту.

Про це Петро Порошенко заявив під час виступу на загальних дебатах 73-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН «Зробимо ООН корисною для всіх людей: глобальне лідерство та спільна відповідальність у підтримці мирних, справедливих та сталих суспільств».

Глава держави наголосив, що лише відповідальність може зупинити незаконні дії Кремля. «Здатність міжнародного співтовариства забезпечити системну та неминучу відповідальність за кожне порушення міжнародного права – перш за все, норм та принципів Статуту ООН – є показником того, наскільки успішними ми, як сім'я націй, можемо бути у досягненні спільних цілей», - сказав він.

Водночас Президент зауважив, що забезпечити відповідальність – непросте завдання. «Можу вас завірити: ніщо не зупинить Москву від продовження своєї агресивної, експансіоністської політики, якщо проти неї єдиним фронтом не виступить міжнародне співтовариство, якщо покарання за її вчинки не стане неминучим», - наголосив Президент.

«Саме відсутність відповідного покарання призводить до того, що після Грузії настала черга України, після Литвиненко – Скрипалів, після Аллепо – Ідлібу… Кремль не має наміру зупинятися на цьому. Після окупації Криму, його мішенню сьогодні є окупація Азовського моря», - підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави зазначив, що незаконно побудувавши міст через Керченську протоку, Росія почала систематично порушувати свободу міжнародної навігації через Керченську протоку як для українських, так і для іноземних суден.

«Такі грубі порушення мають бути припинені як незаконні, у тому числі в рамках Конвенції ООН з морського права. Вони мають отримати рішучу відповідь, включаючи посилення санкційної політики та інші цілеспрямовані заходи»,  - окремо підкреслив він.

За словами Президента, багато хто був переконаний, що повага до миру та міжнародного права є незмінною данністю. «Події на міжнародній арені за останнє десятиліття серйозно підірвали цю впевненість. Політика умиротворення та пошуку швидких рішень складних проблем довела свою хибність», - зазначив він.

Петро Порошенко також додав, що політика умиротворення підтвердила, зручне замовчування порушень норм міжнародного права не зупиняє злочинця, а навпаки, спонукає його продовжити свою руйнівну політику.

«Мовчання і є тією зброєю, яку Кремль використовує проти України, і, зрештою, проти всіх нас», - наголосив він, додавши: «Якщо ж не буде сильної та єдиної відповіді, такий безвідповідальний та егоїстичний гравець вдасться до тактики подальшої ескалації, створення нових криз, підвищення ставок, шантажу інших країн та навіть цілих міжнародних організацій».

Політика, 27.09.2018 15:52