Фото ілюстративне. Джерело: "Укрінформ"

Північна Корея запустила другу балістичну ракету за добу, Японія скликає раду нацбезпеки

У понеділок, 18 грудня, Північна Корея запустила міжконтинентальну балістичну ракету (МБР) в море. Нова МБР здатна вражати цілі в будь-якій точці США.

Про це повідомляє Reuters.

Згідно із заявою Об'єднаного комітету начальників штабів Сеула (Південна Корея, ред.), у понеділок було випущено ракету з району, розташованого поблизу столиці Пхеньян, спрямовану до моря біля східного узбережжя Півночі. Політ тривав близько 73 хвилин, при цьому ракета пролетіла понад 1000 км.

Представник Японії заявив, що Північна Корея запустила "щось, що могло бути балістичною ракетою". Інформація від Міністерства оборони Японії вказує, що ракета досягла максимальної висоти понад 6000 км і впала в море на захід від Хоккайдо, за межами виключної економічної зони Японії.

Повідомляють, що запуск ракети відбувся після того, як у неділю ввечері Північна Корея запустила балістичну ракету малої дальності, яка пролетіла приблизно 570 кілометрів і впала в океан.

При цьому влада Північної Кореї виступила із заявою, в якій засудила військову демонстрацію сили США, зокрема прибуття підводного човна до Південної Кореї, як "підготовку до ядерної війни".

Запуск відбувся після попереджень офіційних осіб у Сеулі й Токіо про те, що Північна Корея, яка має ядерну зброю, готується провести випробувальний запуск ракети, включно з однією зі своїх міжконтинентальних балістичних ракет найбільшої дальності.

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявив, що на поточний момент немає повідомлень про поранення або пошкодження, спричинені запуском ракети. Він також планує провести засідання Ради національної безпеки для обговорення дій Північної Кореї.

Нагадаємо, США та Південна Корея узгодили завершення розробки керівних принципів щодо планування та функціонування ядерної стратегії до середини 2024 року. Це пов’язано з тим, що загрози з боку КНДР зростають.

Зазначається, що керівні принципи охоплюватимуть низку питань, які стосуються обміну конфіденційною ядерною інформацією, створення відповідної системи безпеки, формулювання процедур консультацій щодо ядерної кризи, а також функціонування каналу зв’язку на рівні лідерів у режимі реального часу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.12.2023 10:11