Помер співзасновник Microsoft і шукач затонулих кораблів Пол Аллен

16 ЖОВТНЯ 2018 11:05

Як повідомляє CNBC, він помер від однієї з різновидів неходжскінскіх лімфом, злоякісних захворювань лімфатичної тканини. Раніше Аллен уже лікувався від цієї хвороби і лікарям вдалося її придушити, однак недавно лімфома відновилася.

У 1972 році Пол Аллен і Білл Гейтс всього за кілька місяців розробили інтерпретатор мови програмування BASIC для нового комп'ютера Altair 8800 на базі процесора Intel 8080. Інтерпретатор був створений в емуляторі, але працював стабільно. Незабаром компанія MITS, яка розробила Altair 8800, включила новий інтерпретатор до складу програм для комп'ютера під назвою Altair BASIC.

Після цього успіху Аллен і Гейтс заснували компанію Microsoft, яка спочатку на замовлення IBM розробила операційну систему з командним рядком PC-DOS (пізніше стане відома як MS-DOS), а через десять років представила графічну оболонку для неї - Microsoft Windows.

Аллен покинув Microsoft в 1983 році і зайнявся інвестування в різні IT-компанії, включаючи AOL, Ticketmaster і Egghead Software. У 2000-х роках за фінансової підтримки Аллена був розроблений суборбітальний космічний корабель SpaceShipOne.

У 2011 році Аллен став співзасновником компанії Stratolaunch, яка займається розробкою однойменної платформи повітряного старту - двухфюзеляжного літака з найбільшим в світі розмахом крила. Цей літак планується використовувати для запуску легких і важких ракет-носіїв з різною корисним навантаженням на борту.

Американський підприємець також регулярно організовував пошукові експедиції, які займалися пошуком історично значущих затонулих суден і кораблів. Так, в серпні минулого року одна з таких експедицій знайшла крейсер «Індіанаполіс», що перевозив атомну бомбу «Малюк», а в березні поточного року виявила авіаносець «Лексінгтон», який брав участь в битві в Кораловому морі.

Аллен також підтримував безліч проектів з охорони дикої природи, навколишнього середовища, боротьбі зі змінами клімату і різними захворюваннями. Підприємець займався будівництвом нерухомості. Йому також належали футбольна команда Seattle Seahawks і баскетбольна Portland Trail Blazers.

Суспільство, 16.10.2018 11:05