Порошенко підписав закон про перейменування УПЦ (МП)

23 ГРУДНЯ 2018 13:56

Президент України Петро Порошенко підписав раніше ухвалений Верховною Радою закон, що зобов'язує Українську православну церкву (Московського патріархату) в своїй назві вказати приналежність до Російської православної церкви (РПЦ), про це повідомляється на сайті Президента.

«Люди мають конституційне право вільного вибору віросповідання. Зазначені зміни до закону створюють кращі умови для реалізації такого права для тих, хто вирішуватиме, до якої ж православної юрисдикції належати… Чи то до новоствореної автокефальної Православної Церкви України, чи то до тієї церкви, яка наполягає на збереженні свого зв’язку і залежності від РПЦ», - наголосив Глава держави, підписуючи закон.

Президент підкреслив: «Вибір легше робити, коли всі речі названо своїми іменами, коли є достатньо відомостей для того, щоб його добровільно ухвалити. Реалізація закону дасть громадянам усю повноту інформації».

За словами Петра Порошенка, зміни до закону дотримуються принципу свободи віросповідання і рівності всіх конфесій, жодного обмеження конституційних прав громадян не буде.

Проект закону (№5309) про внесення змін до закону «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назви релігійних організацій за основу та в цілому підтримали 240 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер.

Документ передбачає, що релігійна організація, що входить до структури релігійної організації з центром у державі, що вчинила військову агресію проти України і тимчасово окупувала її територію, зобов'язана в назві відображати належність до такої релігійної організації за межами країни.

Така релігійна організація в Україні буде зобов'язана у своїй статутній назві повністю вказувати назву тієї організації, частиною якої вона є, і центр якої розташовується за межами України, з допустимим додаванням слів «в Україні». Таке зобов'язання застосовуватиметься за кількох умов. Якщо в статуті релігійної організації в Україні зазначено належність її до структури іншої організації з центром за межами країни.

Якщо в статуті зарубіжної релігійної організації з центром у державі-агресорі сказано, що в її структуру входить чинна на території України релігійна організація, а також що її статутні органи управління ухвалюють рішення в канонічних і організаційних питаннях, які є зобов'язальними для релігійної організації на території України .

Крім того, в назві доведеться вказати належність до релігійного центру за кордоном, якщо керівники релігійної організації в Україні в обов'язковому порядку входять до статутних органів управління зарубіжної релігійної організації, згідно з її статутом, з правом вирішального голосу. У перехідних положеннях до закону сказано, що священикам, проповідникам релігійної організації, яка підпадає під дію цього документа, обмежать доступ до військових частин і з'єднань Збройних сил України та інших військових формувань у місцях їхньої дислокації.

Закон набуде чинності з моменту його публікації.

І якщо релігійна організація, яка підпадає під дію закону, протягом 4 місяців з цього дня не внесе зміни у свою офіційну назву і не подасть відповідні відомості на реєстрацію, її статут втратить силу в частині, яка визначає повну офіційну назву такої організації. Після набуття чинності закону центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику в сфері релігії, має провести релігієзнавчу експертизу зареєстрованих статутів релігійних організацій. Якщо будуть встановлені обставини, що регулюються цим законом, цей держорган зобов'язаний через офіційне видання «Урядовий кур'єр» поінформувати про них відповідну релігійну організацію.

Нині офіційна назва Української православної церкви, що перебуває в канонічному єднанні з Московським патріархатом, - Українська православна церква (УПЦ).

Нагадаємо, 15 грудня на Об'єднавчому соборі предстоятелем Української помісної православної церкви обрали митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія, представника Української православної церкви Київського патріархату.

Як повідомив прес-секретар УПЦ КП Євстратій Зоря, згідно зі Статутом, ім'я предстоятеля «підноситься в усіх храмах Церкви за формулою «Блаженнішого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України», а також уточнив, що офіційна назва помісної церкви – Православна церква України.

Суспільство, 23.12.2018 13:56