Поява людей на Мадагаскарі відсунула історію на шість тисяч років у минуле

13 ВЕРЕСНЯ 2018 09:41

Люди з'явилися на Мадагаскарі не чотири тисячі років тому, як припускали дослідники, а понад десять тисяч, повідомляється в Science Advances. Вчені прийшли до такого висновку після того, як проаналізували позначки, імовірно, зроблені людьми на кістках епіорніса, який жив 10,5 тисячі років тому на сході острова.

Судячи по археологічним, генетичним і лінгвістичним даним, люди заселяли Мадагаскар з двох сторін - з островів Південно-Східної Азії і з узбережжя Східної Африки. Імовірно, вони з'явилися на острові близько 1,3 тисяч років тому, а приблизно 900 років тому вже жили на більшій частині узбережжя. У той же час дослідники знаходили на Мадагаскарі сліди присутності людей 2,4 тисячі і навіть більше чотирьох тисяч років тому.

Тепер американські, британські та мадагаскарські вчені під керівництвом Семюеля Тарві (Samuel Turvey) з Інституту зоології Зоологічного товариства Лондона виявили ще більш ранні свідчення присутності людей на острові. На південному сході країни в відкладеннях епохи голоцену (вона триває останні 12 тисяч років) вчені знайшли дві кістки з скелета епіорніса. Ці величезні нелітаючі птахи, яких ще називають слоновими, досягали 3-5 метрів у висоту і мешкали на Мадагаскарі до середини XVII століття, поки їх остаточно не знищили люди.

Дослідники датували останки радіовуглецевим методом, на двох різних приладах, в двох лабораторіях. В обох випадках вийшли результати в діапазоні 10,5-10,7 тисяч років тому. При аналізі кісток вчені виявили на них зарубки і відмітини, ймовірно, зроблені загостреним каменем перед або відразу після смерті птиці. З цього автори зробили висновок, що птах стала жертвою доісторичних мисливців.

Те, що люди жили на Мадагаскарі раніше, ніж вважали дослідники, підтверджує й інша кістка епіорніса з антропогенними мітками, яку датували періодом 6,4-6,28 тисяч років тому. Її вчені знайшли в колекції Історичного музею Мадагаскару.

Суспільство, 13.09.2018 09:41