Фото: соцмережі

Працевлаштування осіб з обмеженими можливостями: яку компенсацію отримають роботодавці

В Україні люди з інвалідністю мають право працювати на підприємствах, в установах, організаціях, а також займатися підприємницькою та іншою трудовою діяльністю, яка не заборонена законом. Своєю чергою, уряд підтримує роботодавців, які приймають на роботу людей з обмеженими можливостями, та виплачує їм відповідні компенсації.

Про це повідомила прес-служба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

"Уряд запровадив компенсаційні програми для роботодавців за працевлаштування людей з інвалідністю", — йдеться у повідомленні.

Облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю

Роботодавцям, які приймають на роботу людей з інвалідністю першої та другої груп й облаштовують під їхні потреби робочі місця, держава здійснює компенсацію. Так, за облаштування робочого місця для людини з інвалідністю, особі яка прийняла на роботу людину з обмеженими можливостями, виплачуються наступні виплати:

  • для першої групи — до 106,5 тисяч гривень;
  • для другої групи — 71 тисячу гривень.

Працевлаштування зареєстрованих безробітних

За працевлаштування осіб з інвалідністю, які мають статус зареєстрованого безробітного, держава компенсує 50% фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної заробітної плати. Наразі ця сума становить 8000 тисяч гривень. Загальний термін компенсації протягом року — шість місяців.

За працевлаштування людей з інвалідністю, які мають статус внутрішньо переміщеної особи

Роботодавець, який працевлаштував ВПО з інвалідністю, може отримувати компенсацію у розмірі мінімальної заробітної плати протягом шість місяців.

Нагадаємо, за даними ПФУ, на кінцеву суму пенсії за інвалідністю безпосередньо впливає група, призначена особі. Крім того, кількість виплачених грошей прямо залежить від вікової виплати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.07.2024 14:10