Фото: ілюстративне. Джерело: Генштаб

Припинення вогню в Україні може принести більше шкоди, ніж користі, — Bloomberg

За нинішніх обставин перемир’я зіграє на користь російському диктатору Володимиру Путіну та послабить Україну, що призведе до подальших військових дій. Західним країнам потрібен кращий план.

Про це повідомляє Bloomberg. Видання пише, що наразі деталі "плану перемоги" президента Володимира Зеленського не оприлюднені. Втім, за словами українського гаранта, лише сильна Україна може змусити Путіна сісти за стіл переговорів.

"Певною мірою Зеленський правий. Поки Путін вірить, що зможе пережити підтримку України Заходом, війна на виснаження триватиме. Питання в тому, як змінити його розрахунок", — наголошує видання.

Повномасштабна російсько-українська війна спричинила масове переміщення та значне руйнування об'єктів приватної власності та інфраструктури. Це створило нову геополітичну нестабільність і зруйнувало економіку, яка є глобальним постачальником основних товарів. Тому заклики зупинити війну та запобігти подальшій ескалації зрозумілі. Проте у Bloomberg мають сумніви щодо того, чи можлива мирна угода з державою-агресором.

"Путін час від часу вдавав зацікавленість у переговорах, але ціна переговорів — те, що Україна відмовляється від своїх претензій на чотири регіони, які він незаконно анексував, плюс Крим, і відмовляється від надії на членство в НАТО", — зауважує видання.

Так, наразі вся економіка Росії була переорієнтована на підтримку війни. Москва все ще купує зброю та технології в таких країн, як Іран та КНДР, а заявлена ​​мета російського диктатора залишається незмінною: Україна повинна бути зведена до ролі "російського васала". Припинення вогню може спричинити величезні ризики для України. Так, пауза дасть російській армії час для того, щоб набрати заміну для приблизно 30 000 солдатів, яких вона втрачає щомісяця, спланувати нову мобілізаційну роботу, усунути оперативні недоліки та поповнити свої запаси зброї.

"Путін, ймовірно, використав би таке перемир’я, щоб просто спланувати нові напади, як він неодноразово робив у минулому — в тому числі після свого попереднього вторгнення в Україну у 2014 році", — додає Bloomberg. 

Зокрема, припинення вогню може поставити під загрозу міжнародну підтримку України, що ускладнить їй захист від російської агресії. Багато західних союзників уже шукають причину, щоб переадресувати кошти, які виділяються на підтримку України, на власні внутрішні потреби. Так, Кремль давно робить ставку на те, що союзники втомляться підтримувати Київ, а російська громадськість залишиться пасивною. Водночас у Москві вважають, що російська армія фінансується достатньо добре, щоб продовжувати бойові дії.

"Помилкове припинення вогню може збільшити ймовірність того, що всі ці ставки окупляться — і залишить Україну та Захід у гіршому становищі, коли військові дії відновляться. Мета Сполучених Штатів Америки та їхніх союзників має полягати в тому, щоб забезпечити Україні максимальні важелі переговорів перед початком переговорів", — наголошує видання.

Так, союзники мають визнати, що будь-яке значне скорочення фінансування зараз не покладе край війні, а лише надихне Росію до продовження війни. Україна повинна продовжувати зміцнювати потенціал протиповітряної оборони, збільшувати постачання боєприпасів та іншої зброї. Також Захід має зняти більшість обмежень на використання ракет великої дальності. Bloomberg наголошує, що лише узгоджені зусилля такого роду можуть змінити розрахунок витрат і вигод Путіна.

"Надалі союзники повинні домовитися про надійні гарантії безпеки для України. Це складне завдання, і НАТО, зрозуміло, не бажає поширювати свій відкритий захист на державу, яка не є членом. Може знадобитися нюанс і двозначність. Але колективна обіцянка — явна чи інша — захищати території, які зараз перебувають під контролем України, має бути на столі для стримування подальшої агресії", — зауважує видання.

Підбиваючи підсумки, Bloomberg наголошує, що без належних запобіжних заходів припинення вогню не зупинило б війну між РФ та Україною, не врятувало б життя, не принесло б користі звичайним українцям, а призвело б до зворотного ефекту.

Нагадаємо, раніше представник зовнішньополітичного відомства Швейцарії Ніколь Бідо повідомляв, що його країна підтримує мирну ініціативу Китаю та Бразилії щодо України. І це попри те, що там немає посилання на Статут ООН і не згадується територіальна цілісність України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.09.2024 10:51