Фото: соцмережа X Ніколаса Бідо

Війна в Україні: Швейцарія підтримала "мирний план" Китаю та Бразилії

Швейцарія підтримує мирну ініціативу Китаю та Бразилії щодо України. І це попри те, що там немає посилання на Статут ООН і не згадується територіальна цілісність України.

Про це заявив представник зовнішньополітичного відомства Швейцарії Ніколь Бідо, пише Blick.

Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії, оскільки вона закликає до припинення вогню та політичного вирішення конфлікту, заявив у п'ятницю агентству Keystone-SDA представник Федерального департаменту закордонних справ (EDA) Ніколя Бідо.

Ініціатива важлива, оскільки вона пропонує альтернативу войовничим виступам, які пролунали як з українського, так і з російського боку в ООН цього тижня, сказав Бідо. Публікуючи ініціативу, Швейцарія вказала на важливість відсутнього посилання на Статут ООН.

За словами Бідо, про важливість Статуту ООН як частини ініціативи нагадав цього тижня міністр закордонних справ Китаю у Раді Безпеки ООН. Для FDFA ініціатива підпадає під рамки Статуту ООН.

Швейцарію було запрошено на зустріч, яку дві країни провели у п'ятницю на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. Швейцарія була єдиною запрошеною західною країною, підтвердив Бідо. За даними Le Temps, США та європейці не підтримують цієї ініціативи, оскільки відсутність згадки Статуту ООН розглядається як підтвердження стратегії Москви.

На конференції в Бюргенштоку Швейцарія продемонструвала, що вона здатна привести до діалогу між півночі та півднем світу, заявив представник EDA. Швейцарія підтримує принцип шляху до миру, що базується на конкретних пропозиціях. У цьому контексті Бідо зазначив, що Канада, прем'єр-міністр якої Джастін Трюдо був присутній на саміті у Швейцарії у червні, проведе наступну конференцію в Оттаві у жовтні. На зустрічі обговорюватимуться гуманітарні питання, такі як ув'язнені, викрадення дітей, викрадення цивільних осіб та дотримання Женевських конвенцій.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив під час виступу на дебатах Генасамблеї ООН, що так званий "мирний план", який просувають Бразилія та Китай, лише допомагає кремлівському диктатору продовжувати війну. Країни, які шукають альтернативи українській "Формулі миру", насправді підігрують Володимиру Путіну.

Своєю чергою Угорщина візьме участь у зустрічі ініціативи "Друзі миру" у Нью-Йорку. Її засновують Китай та Бразилія із закликом якнайшвидше розпочати перемовини для припинення війни в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Інтерв'ю, 28.09.2024 20:42