Фото: "Фокус"

Путін погодився на продовження зернової угоди, ​— Ердоган

Ще напередодні Росія шантажувала, що вийде зі зернової угоди, термін дії якої мав би завершитись 17 липня 2023 року. В обмін на продовження президент Росії Володимир Путін вимагав скасування важливих санкцій. Однак диктатор все-таки нібито погодився на її пролонгування.

Про це пише Reuters із посиланням на слова президента Туреччини Реджепа Ердогана.

Наразі відомо, що Ердоган сподівається на відновлення роботи угоди вже з 1 серпня.

Що таке зернова угода

Через війну, яку Росія розв'язала в Україні, чорноморські порти були заблокованими. Це спричинило проблеми з експортом українського зерна — чимало країн опинились на межі голоду, адже вартість продовольства у світі значно зросла.

У липні 2022 року Туреччина виступила посередником в угоді між Росією, Україною та ООН у так званій зерновій угоді. Вона означала відновлення експорту української агропродукції Чорним морем через порти "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний". 

У межах цієї угоди, представники трьох сторін — ООН, Туреччини та ООН перевіряють кораблі, що прямують до та з українських портів. 

Нагадаємо, у Центрі стратегічних комунікацій вважають, що Росія зловживає своїми повноваженнями в межах зернової ініціативи для навмисного гальмування трафіку суден, підтримуючи режим напівблокади. Москва висуває неприйнятні умови (скасування важливих санкцій) для пролонгації зернової ініціативи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.07.2023 17:33