Фото: Урядовий кур'єр

Аналітики пояснили, як зерновий шантаж Кремля може нашкодити світові

Росія зловживає своїми повноваженнями в рамках зернової ініціативи для навмисного гальмування трафіку суден, підтримуючи режим напівблокади. Москва висуває неприйнятні умови (скасування важливих санкцій) для пролонгації зернової ініціативи.

Як пояснили у Центрі стратегічних комунікацій, це відвертий шантаж і пошук формального приводу для виходу з угоди.

Аналітики вказують, що Росія прагне завадити Україні заробити на експорті продовольства, тим часом сама грабує українські окуповані території та намагається сама заробляти на краденому.

"Фактичним зривом угоди Москва грає проти одного з її ініціаторів Реджепа Ердогана (президента Туреччини, — ред.) напередодні президентських виборів у Туреччині. А також проти КНР, яка є споживачем української продукції", — зауважують експерти.

Вони додають, що керівництву РФ байдуже на глобальну продовольчу безпеку — воно готове пожертвувати життям мільйонів задля задоволення власних політичних амбіцій.

Зернова угода: що відомо

Через тероризм росіян у Чорному морі було заблоковано продаж українського зерна. Внаслідок цього низка країн опинилися на межі голоду, а вартість продовольства у світі значно зросла. У зв'язку з цим у липні 2022 року за посередництва Туреччини Росія та Україна уклали угоди з ООН  про відновлення експорту української агропродукції Чорним морем через порти  "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний".  Представники Росії, Туреччини та ООН перевіряють кораблі, що прямують до та з українських портів, у рамках цієї угоди.

Водночас Росія свідомо гальмує процес перевірки суден. Так, 17 квітня у Чорному морі Російська Федерація заблокувала близько 50 суден з українським зерном. Також Чорноморський зерновий коридор вкотре призупинений 26 квітня російською стороною.

Нагадаємо, у березні поточного року міністр інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що угоду про роботу цього коридора було продовжено на 120 днів, тоді як рашисти заявили, що вони погодили це лише на 60 днів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.05.2023 06:29