Фото: росЗМІ

Путін вперше після видачі ордера на арешт хоче вибратися за кордон: куди може поїхати диктатор

Російський диктатор Володимир Путін планує відвідати Китай. Це вперше президент країни-агресорки вибереться за кордон після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт.

Про це повідомило агентство Bloomberg, посилаючись на власні із джерела.

За даними видання, Кремль готує візит Путіна до Китаю на форум "Один пояс, один шлях" у жовтні. Таку інформацію підтвердили одразу троє осіб, знайомі із цим питанням. Вказується, що диктатор нібито прийняв запрошення глави Китаю Сі Цзіньпіна взяти участь у заході.

Співрозмовники Bloomberg вказують, що президент РФ готовий відвідувати лише ті країни, де його спецслужби можуть повністю гарантувати його безпеку, і Китай є одним із таких місць. КНР не підписала Римський статут, який регулює діяльність Міжнародного кримінального суду. Востаннє Путін був у Китаї у лютому 2022 року — менш ніж за три тижні до того, як віддав наказ про вторгнення. Тоді він відвідав Зимові Олімпійські ігри в Пекіні та провів переговори з Сі Цзіньпіном.

Відомо, що Путін не виїжджав із Росії після того, як суд у Гаазі оголосив про ордер на його арешт у березні у зв’язку у з незаконними депортаціями українських дітей. Водночас, за повідомленнями Кремля, він відвідував окуповані Росією території України.

Нагадаємо, минулого тижня Путін пропустив саміт БРІКС у ПАР після того, як тамтешній уряд дав зрозуміти, що йому доведеться виконати наказ суду про арешт. Він також повідомив прем’єр-міністру Індії Нарендрі Моді, що не візьме участь у саміті G20 наступного місяця, хоча Індія не є підписантом Римського статуту, на підставі якого діє МКС.

Після повномасштабного вторгнення в Україну диктатор відвідував лише сусідні країни колишнього Радянського Союзу та Іран, який постачає дрони російським військовим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.08.2023 01:11