Фото: росЗМІ

Саміт G20 в Індії: у Росії вперше відповіли, чи поїде Путін

Президент Російської Федерації Володимир Путін не приїде на саміт G20 в Індію. Зустріч відбудеться 9–10 вересня у Нью-Делі.

РосЗМІ цитують прес-секретаря російського диктатора Дмитра Пєскова. Він зазначив, що зараз Путін нібито багато часу присвячує війні з Україною.

"Ні, таких планів у президента немає. Поїздки зараз на порядку денному немає. Зараз справді насичений графік. Головний акцент на спеціальну військову операцію (так росіяни називають війну проти України, — ред.)", — сказав Пєсков.

Справжня причина, чому Путін відмовився від особистої участі у саміті G20 невідома. Щоправда, раніше заявляли, що на зустріч лідерів БРІКС у Південній Африці російський диктатор не поїхав через ордер на арешт, виданий Міжнародним кримінальним судом в Гаазі. 

Ордер на арешт Путіна

Міжнародний кримінальний суд Гааги 17 березня 2023 року видав міжнародний ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Його, як і уповноважену з прав дитини Марію Львову-Бєлову, підозрюють у незаконній депортації українських дітей.

Тоді генеральний прокурор України Андрій Костін наголосив, що цей ордер означає, що Путін повинен бути заарештований за межами Росії в тих країнах, які ратифікували Римський статут, після чого диктатора повинні передати суду.

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи офіційно визнала ордер на арешт Путіна, виданий Міжнародним кримінальним судом.

На початку серпня голова МКС Пьотр Гофманський повідомив, що прокурор Міжнародного кримінального суду може видати нові ордери на арешт Путіна та вищого керівництва Кремля за воєнні злочини ПВК "Вагнера".

Своєю чергою представниця Держдепу США з глобального кримінального правосуддя Бет ван Скаак заявила, що російського президента Володимира Путіна навряд чи вдасться арештувати за злочини в Україні, поки він залишається на посаді очільника держави.

Нагадаємо, 2 серпня стало відомо, що Володимир Путін прибуде із візитом до Туреччини. Про це вже домовилися під час телефонної розмови російський диктатор та президент Туреччини Реджеп Ердоган. Зазначимо, Путіна в Туреччині не заарештують, оскільки Анкара не ратифікувала Римський статут, і рішення МКС на території країни не мають юридичної сили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.08.2023 19:43