Фото: росЗМІ

МКС може видати нові ордери на арешт Путіна та вищого керівництва Росії, — "Голос Америки"

Прокурор Міжнародного кримінального суду може видати нові ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та вищого керівництва Кремля за воєнні злочини приватної військової компанії "Вагнера".

Про це заявив голова МКС Пьотр Гофманський, передає "Голос Америки".

За словами очільника МКС, нові ордери на арешт залежать у першу чергу від дій прокурора Міжнародного кримінального суду.

"Він може зробити запит на ордер на арешт в досудових суддів МКС, які вирішать, чи є підстави для видачі майбутніх ордерів на арешт. Але безумовно прокурор чітко заявив, що він активно займається новими розслідуваннями в Україні, так само як і в інших країнах та ми очікуємо, що буде більше дій з цього приводу", — говорить Гофманський.

Гофманський зауважив, що однією з причин нових ордерів на арешт може бути справа про воєнні злочини ПВК "Вагнера". Статус цієї групи з точки зору закону в Росії ще залишається невизначеним.

"Якщо довести, що бійці "Вагнера" беруть участь у свідомому вбивстві цивільних, потрібно подивитись чи на цей момент, коли вони здійснювали ці вбивства, вони були у командному ланцюжку, в якому були російські офіцери чи в ньому було тільки командування групи", — пояснює професорка права в академії Вест Пойнт Дженніфер Меддокс.

Зазначається, що один із доказів прямих зв’язків російської влади із бойовиками "групи Вагнера" надав нещодавно сам Путін. Він визнав, що Москва з травня 2022 року по травень 2023 року "повністю фінансувала" найманців, витративши на них близько мільярда доларів з бюджету. На думку експертів з міжнародного права, ця заява Путіна зробить легшою роботу міжнародних судів з переслідування російського керівництва за злочини, скоєні бойовиками "Вагнера".

На думку експертів з міжнародного права, ця заява Путіна зробить легшою роботу міжнародних судів з переслідування російського керівництва за злочини, скоєні вагнерівцями.

Ордер на арешт Путіна

Міжнародний кримінальний суд Гааги 17 березня 2023 року видав міжнародний ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Його, як і уповноважену з прав дитини Марію Львову-Бєлову, підозрюють у незаконній депортації українських дітей.

Тоді генеральний прокурор України Андрій Костін наголосив, що цей ордер означає, що Путін повинен бути заарештований за межами Росії в тих країнах, які ратифікували Римський статут, після чого диктатора повинні передати суду.

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) офіційно визнала ордер на арешт Путіна, виданий Міжнародним кримінальним судом.

Нагадаємо, 2 серпня стало відомо, що Володимир Путін прибуде із візитом до Туреччини. Про це вже домовилися під час телефонної розмови російський диктатор та президент Туреччини Реджеп Ердоган. Зазначимо, Путіна в Туреччині не заарештують, оскільки Анкара не ратифікувала Римський статут, і рішення МКС на території країни не мають юридичної сили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.08.2023 11:33