Рак в 2018 році: більше 18 млн хворих і 9,6 млн смертних випадків

13 ВЕРЕСНЯ 2018 00:16

Кожен п'ятий чоловік і кожна шоста жінка захворіють на рак на будь-якому етапі життя. Про це повідомляють сьогодні з Всесвітньої організації охорони здоров'я, виходячи з показників 2018 року. Однак деякі види раку відступають, а успіхи в медицині дозволяють продовжити життя багатьох людей з онкологічними захворюваннями, повідомляє UN.

У поточному році, за оцінками експертів, лікарі діагностують понад 18 млн. нових випадків онкологічних захворювань і близько 9,6 млн осіб померло від цієї хвороби. Є і більш обнадійлива статистика: кількість людей, які прожили понад п'ять років після первинного діагнозу, досягло 43,8 млн. Тобто медицина, особливо в розвинених країнах, не стоїть на місці. В цілому зростання захворюваності пов'язано зі старінням населення - ймовірність раку збільшується з віком.

Майже половина всіх випадків онкозахворювань припадає на країни Азії - багато в чому у зв'язку з тим, що в цій частині світу проживає 60 відсотків населення планети. При цьому жителі Європи «забезпечують» 23,4 відсотка глобальних показників, хоча їх чисельність становить лише 9 відсотків світового населення.

В цілому в розвинених країнах світу захворюваність в кілька разів вище, ніж в країнах, що розвиваються. Однак хворі жителі менш розвинених держав, наприклад в Азії і Африці, мають менше шансів вижити.

Першу трійку найпоширеніших онкозахворювань складають рак легенів, грудей і кишечника. Вони ж входять в першу п'ятірку «раків-убивць».

Майже п'ята частина онкохворих вмирає від раку легенів. На другому місці - рак прямої кишки, потім слідують онкологічні захворювання шлунку і печінки. Замикає першу п'ятірку «вбивць» рак грудної залози.

Але деякі форми онкологічних захворювань в певних країнах відступають: наприклад, показники раку легенів серед чоловіків Північної Америки і півночі Європи знижуються - боротьба з курінням приносить свої плоди. Завдяки профілактиці в цих же країнах скорочується число випадків раку шийки матки у жінок.

При цьому експерти відзначають тривожну тенденцію зростання захворюваності на рак легенів серед жінок. Найвищі показники зареєстровані серед жіночого населення Північної Америки, північній і західній Європи - особливо в Данії та Нідерландах, а також в Китаї, Австралії та Нової Зеландії.

«Ці результати говорять про необхідність враховувати специфічні особливості країни і регіону при розробці ефективних заходів по боротьбі з курінням», - заявив представник ВООЗ доктор Фредді Брей. В цілому експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я вважають профілактику ключовою складовою комплексних заходів проти поширення онкологічних захворювань.

Автори доповіді - фахівці Міжнародного агентства з вивчення раку. Вони проаналізували статистику з 185 країн світу і дані по 36 формам онкозахворювань. Результати опубліковані сьогодні в останньому номері спеціалізованого журналу для практикуючих лікарів.

Суспільство, 13.09.2018 00:16