РБ ООН не змогла прийняти жодної з трьох резолюцій про застосування хімічної зброї в Сирії

11 КВІТНЯ 2018 14:26

У вівторок Рада Безпеки обговорила три резолюції, що стосуються застосування хімічної зброї в Сирії і не прийняла жодної з них. Один проект був розроблений делегацією США, два інших - Росією.

Американський проект заблокувала Росія, її проекти не отримали необхідної підтримки членів Ради.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Проект США і перший російський проект стосувалися механізмів розслідувань інцидентів з хімічною зброєю в цілому. У третьому проекті - теж російському - містився заклик направити інспекторів Організації по забороні хімічної зброї в сирійську Думу, звідки 7 квітня надійшли повідомлення про застосування хімічної зброї проти цивільного населення.  

Проект США, розроблений спільно цілою з низкою держав, в тому числі Канадою, Францією, Нідерландами, Швецією, Великобританією, Польщею і Туреччиною, підтримали 12 членів Ради Безпеки. Росія і Болівія виступили проти. Китай при голосуванні утримався. Таким чином, володіючи правом вето, Росія заблокувала резолюцію.  

«Кілька тижнів ми працювали з кожною делегацією в цю Раду з тим, щоб розробити новий механізм з розслідування хімічних атак в Сирії. Ми проводили відкриті і прозорі переговори з тим, щоб кожна делегація могла внести свій вклад», - заявила Ніккі Хейлі. Вона додала, що в проект були додані багато російські пропозиції.  

«Ми намагалися врахувати всі пропозиції Росії, все, що не підриває незалежність або професіоналізм нового механізму», - сказала посол США. Вона підкреслила, що після подій в Думі в резолюцію були включені положення, що містять осуд хіматак і вимога забезпечити гуманітарний доступ в місто.  

На думку ж російського посла Василя Небензі, США в своєму проекті намагаються «відтворити в незмінному вигляді колишній Спільний механізм з розслідування випадків застосування хімічної зброї в Сирії (СМР)».  

«Росія незмінно підкреслювала, що такий підхід не підтримає. СМР [Спільний механізм з розслідування] став маріонеткою в руках анти-дамаських сил і покрив себе ганьбою, винісши обвинувальний вирок суверенній державі доказами, які не заслуговують на довіру», - заявив Постійний представник Росії при ООН.   

«Я ще раз хочу при всіх задати вам питання: навіщо вам механізм, коли ви вже призначили винних до розслідування?, - звернувся Небензя до авторів резолюції.  

У власному проекті Росія також запропонувала створити слідчий орган по встановленню фактів, пов'язаних із застосуванням отруйних речовин в Сирії. За словами російського постпреда, його делегація не пропонує нічого нового - лише створити механізм, який буде працювати на принципах Конвенції із заборони хімічної зброї. Він сказав, що в пропонованому Росією тексті «були ліквідовані лазівки, які дозволяли маніпулювати слідством».  

«Зараз у нас є реальна можливість створити справді незалежний і неупереджений робочий механізм, який допомагав би Раді Безпеки встановлювати відповідальних за застосування хімічної зброї в контексті сирійського конфлікту», - сказав Василь Небензя, пропонуючи російський проект.  

Його колега з США Ніккі Хейлі пояснила, чому, на її думку, відрізняються один від одного російський і американський тексти:   

«Наші резолюції дуже схожі, але в них є істотна різниця. Ключовий елемент нашої резолюції - в тому, що вона гарантує незалежність розслідування. Російська резолюція дає самій же Росії можливість вибирати слідчих і мати вплив на їх висновки».  

В результаті голосування за російським проектом його підтримали 6 держав, 7 виступили проти і дві делегації утрималися.  

Що стосується третього проекту - теж російського, то в ньому містилася пропозиція направити в Думу інспекторів ОЗХЗ для того, щоб розслідувати, що там «відбулося або не відбулося» 7 квітня, як висловився Василь Небензя.   

У російському проекті, містилася вимога до всіх сторін в Сирії оперативно забезпечити безперешкодний і безпечний доступ до будь-яких об'єктів, які, на думку Місії ОЗХЗ, мають відношення до її роботи.  

З огляду на заяву Великобританії про намір проголосувати проти, Швеція спробувала врятувати ситуацію і запропонувала до голосування зібратися на консультації. Але і це не допомогло.  

Резолюція не була прийнята, оскільки не набрала необхідної кількості голосів: її підтримали 5 делегацій, 4 - виступили проти і 6 утрималися.  

Посол Великобританії Карен Пірс пояснила свою позицію тим, що в резолюції нічого не говориться про необхідність виявити винних у використанні хімічної зброї в Думі. Там, на її думку, фактично йдеться лише про підтримку місії ОЗХЗ по встановленню фактів, яка вже знаходиться на шляху в Думу.   

Продовжуючи в руслі своєї колишньої ранньої метафори про пожежників, британський Постпред сказав, що тільки встановити, чи були застосовані в Думі отруйні речовини, - це все одно, що «спостерігати за пожежею і не намагатися знайти паліїв». А посол США звинуватила Росію в умінні «грати в ігри».  

Василь Небензя закликав Вашингтон припинити погрози. «Ми можемо стояти на порозі дуже і дуже сумних подій, - попередив російський дипломат, - якщо ви не відмовитеся від планів, які виношуєте».  

Він висловив жаль з приводу того, що резолюція не була прийнята, але пообіцяв, що, як це заявлено в проекті, російські військові і сирійський уряд нададуть підтримку Місії ОЗХЗ, що прямує в Думу, в тому, що стосується її безпеки. «У цьому не повинно бути ніяких сумнівів», - заявив Небензя. Він висловив надію, що експерти «доїдуть до Думи» і ефективно, і найближчим часом виконають своє завдання по встановленню фактів.  

Нагадаємо, що Місія ОЗХЗ по встановленню фактів застосування хімічної зброї була створена навесні 2014 року. Саме вона з високим ступенем впевненості констатувала кілька випадків застосування небезпечних хімікатів в якості зброї в ряді населених пунктів Сирії.   

Слідом за цим був заснований Спільний механізм ОЗХЗ і ООН, якому було доручено встановити причетних до інцидентів із застосуванням хімічної зброї в Сирії, про які повідомляли інспектори ОЗХЗ.  

Однак в листопаді 2017 року Рада безпеки не змогла домовитися про продовження його мандата.   

Російська делегація наклала вето на відповідну резолюцію, мотивуючи своє рішення неефективністю роботи Механізму.

 

Політика, 11.04.2018 14:26