Фото: Енергоатом

Річниця аварії на ЧАЕС: як Росія через десятиліття після трагедії наражає світ на нову небезпеку

У середу, 26 квітня 2023 року, в Україні відзначають 37-і роковини трагедії на Чорнобильській АЕС. Ця аварія стала найбільшою в історії катастрофою в ядерній енергетиці. Вона забрала життя сотень людей і завдала непоправної шкоди екології Європи.

Експерти розповіли про нову загрозу для людства унаслідок дій російської влади в Україні в 2023 році.

Окупація Чорнобиля у 2022

На початку повномасштабної війни світ знову сколихнули новини з атомного сектору, коли російські війська окупували Чорнобильську зону.

"Вторгнення окремих груп військових РФ проходило через зону відчуження, тобто через кордон з Білоруссю. Окупанти використовували зону відчуження як транзитну територію та тилову базу. Результатом цієї окупації стало те, що зона відчуження в якийсь момент випала з-під контролю", — розповів начальник наукового відділу Чорнобильського радіаційного-екологічного біосферного заповідника Денис Вишневський.

Чи не єдиним джерелом про те, що насправді відбувалося в Чорнобилі під час окупації, стали супутникові знімки. Із 2 квітня 2022 року над ЧАЕС знову замайорів український прапор. 

"Більше, ніж через місяць зона відчуження була деокупована. Наслідки — була одна велика пожежа під час окупації та ще низка після окупації. Ми втратили можливість ефективного контролю території", — розповів науковець.  

На щастя, глобальної катастрофи не сталося, але й після виходу російських військ з території ЧАЕС знадобляться роки, щоб дослідити, які захоронення радіоактивних відходів вони пошкодили, як в результаті цього розповсюдився радіоактивний пил та якої шкоди рашисти завдали українській землі.


Фото: arminform

ЗАЕС і Фукусіма

У 2022 та 2023 році під час війни в Україні ядерний чинник знову має велику загрозу для світової безпеки. Російські загарбники окупували найбільшу в Європі Запорізьку АЕС. Президент РФ Володимир Путін постійно вдається до ядерного шантажу проти України та всього цивілізованого світу. Тож світ має розуміти, що Кремль готовий піти на будь-які кроки аж до застосування тактичної ядерної зброї проти України.

У світі шириться думка, що на ЗАЕС може трапитися така ж аварія, як і на Фукусімі у 2011 році. Проте науковці спростовують це твердження.

"Аварія на Фукусімі сталася через те, що аварійне охолодження реакторів не змогло увімкнутися. Тоді дизель-генератори залило водою з цунамі. Зупинилося охолодження реакторів, розплавилася активна зона реакторів. Радіонукліди накопичувалися в захисній оболонці, яка охороняла власне реактор. Почався викид радіонуклідів і власне забруднення, про яке знає весь світ", — пояснила старша наукова співробітниця Інституту проблем безпеки АЕС НАНУ Олена Паренюк.


Фото з відкритих джерел

Після цієї трагедії міжнародна спільнота змінила правила поводження з технікою на АЕС.

"Після аварії на Фукусімі МАГАТЕ видало рекомендації щодо убезпечення дизель-генераторів. Безпеку дизель-генераторів було посилено, кількість палива збільшено, тому ці дизелі є справді безпечними. Таким чином Фукусіма вплинула і на ЗАЕС", — розповіла Паренюк. 

Зауважимо, що в Чорнобилі аварія сталася аварія через людський чинник, а у Фукусімі — через природний катаклізм. Із цих причин навряд чи те, що сталося на Фукусімі, повториться в Енергодарі. 


Фото: AP

Нагадаємо, п'ять країн створили альянс, щоб витіснити Росію з ринку атомної енергетики. Зокрема, в альянс об'єднаються Велика Британія, США, Канада, Японія та Франція. Вони працюватимуть, щоб викинути Росію з міжнародного ринку ядерної енергії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.04.2023 17:24