Фото: TrueUA

Річниця деокупації: як сьогодні живе звільнений Ірпінь (фото, відео)

Рік тому, 28 березня 2022 року, Сили Оборони України звільнили Ірпінь — один з важливих форпостів, який не дозволив окупантам вдертися в Київ. Місто заплатило велику ціну за свою свободу: зруйновано 70% соціальної та житлової інфраструктури, загинули сотні місцевих жителів. Проте Ірпінь став однією з перших ділянок фронту, де український незламний дух зупинив армію, на яку десятиліттями виділялись мільярдні бюджети.

У річницю звільнення Ірпеня TrueUA розповідає про ворожу окупацію, її страшні наслідки та повоєнну відбудову міста, яке вже встигло стати прихистком для десятків тисяч переселенців.

Битва за Ірпінь

Російським окупантам вдалося просунутися в Бучу, а потім і в бік Ірпеня 27 лютого 2022 року. Саме цю дату вважають початком боїв за місто Ірпінь. На захист міста-героя стали всі: від професійних загонів спецпризначенців та кадрових військових до звичайних громадян, які долучились до лав територіальної оборони та вперше взяли до рук зброю.

Аби зупинити ворога, українці застосовували ракетні, артилерійські обстріли та авіаудари. Щоб не допустити входу в місто більшої кількості російських сухопутних військ, ЗСУ змушені були підірвати міст, що з'єднує Бучу та Ірпінь. 

Перебуваючи в місті, ворог розстрілював цивільних та нищив інфраструктуру. Пошкодження, руйнування, спалені дахи й стіни, розтрощені паркани, вибиті вікна — усе це можна спостерігати майже в кожному дворі. Чимало будинків були спалені й розтрощені вщент. Практично всі — розграбовані.


Фото: TrueUA 


Фото: TrueUA

ЗСУ з усіх сил витісняли окупантів протягом трьох тижнів, і вже 22 березня стало відомо, що близько 70% міста контролювала Україна. Згодом в Ірпені відновила роботу поліція, яка почала проводити зачистку території від диверсантів.

26 березня українські військові затисли загарбників у котел у напрямку Ірпеня та довколишніх міст. 28 березня мер Ірпеня Олександр Маркушин заявив про повне звільнення міста від російських окупантів. 

"Коли ми зайшли в частину міста, яка була окупована, нам відібрало мову. Ми побачили на вулицях, у дворах тіла людей, залишки тіл... Було очевидно, що це мирні мешканці. Деякі загиблі вже були захоронені сусідами чи родичами. Потім ми дізнаємося, що російська мерзота вбила, закатувала, замучила близько 300 мешканців Ірпеня. А далі була проведена колосальна робота ексгумація тіл, транспортування, поховання..." — згадує мер міста.

Під час бойових дій в Ірпені загинуло 39 бійців територіальної оборони, 50 військовослужбовців Збройних сил України та 300 цивільних мешканців громади. Наприкінці березня Президент Володимир Зеленський присвоїв Ірпеню звання "Місто-герой".


Фото з відкритих джерел

Як виживали жителі Ірпеня? 

Багато місцевих евакуювалися з міста в кінці лютого і їм, можна сказати, пощастило. Вже в березні вирватися з міста було складно.

3 березня 2022 року Київська обласна державна адміністрація оголосила евакуацію в Бучі та Ірпені. Вивезти вдалося понад 400 жінок та дітей. Через два дні розпочалася піша евакуація мирного населення з Ірпеня до Києва. Ускладнював зусилля обвалений міст, який бомбили військові літаки. На початку березня рашисти обстріляли перехрестя на евакуаційній дорозі, вбивши щонайменше шестеро дорослих та двоє дітей.


Фото з відкритих джерел


Фото з відкритих джерел

За час російської окупації ті, хто залишилися, майже не виходили з підвалів. У місті не було тепла, світла, зв'язку та води. Аби втамувати спрагу, люди спускали воду з бойлерів та топили сніг.

Як зараз живе Ірпінь?

За перші 30 днів після закінчення бойових дій у місто повернулося майже 40% населення. Станом на березень 2023 року цей показник становить 85%. 

До Ірпеня приїжджають не лише місцеві жителів, а й переселенці — місто прийняло майже 30 тисяч людей зі Сходу. 


Подвійна веселка над Ірпенем 26 березня 2023 року. 
Фото: Олександр Маркушин

Протягом 2022 року в Ірпені повністю відновили 308 багатоповерхових і 120 приватних будинків. Ще 140 багатоповерхівок та близько 1500 будинків приватного сектору потребують поточного чи капітального ремонту. 

Сьогодні в місті з острахом згадують ті страшні дні окупації й понад усе бояться, аби таке повторилося знову. До річниці визволення міста в Україні вийшов документальний фільм "Форпост Ірпінь".

Нагадаємо, 21 березня президент Володимир Зеленський узяв участь у церемонії вшанування пам’яті захисників України, які загинули під час оборони та звільнення від російських окупантів села Мощун на Київщині. Він зазначив, що саме там рік тому Україна починала звільнення своїх земель.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.03.2023 18:22