Рішення Китаю не ввозити чужі відходи створює великі проблеми

07 ЛИПНЯ 2018 14:08

Які наслідки для всього світу буде мати рішення Китаю заборонити ввезення відходів з інших країн на свою територію? Це створить проблеми для тих країн, хто відправляв туди власні відходи, а й змусить їх задуматися про необхідність їх переробки і інвестувати в відповідні технології. Так вважають експерти Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).

Ще в минулому році з міркувань захисту навколишнього середовища і здоров'я громадян Китай ввів заборону на імпорт 24 категорій твердих відходів, включаючи деякі видів пластмаси, папір і тканини.

Крім того, в країні ростуть гори власного сміття, а додаткові «іноземні» відходи становили 10-13 відсотків від «домашнього». Ще одна причина - низька якість завезених відходів, що ускладнювало їх переробку, і, відповідно, скорочувало прибутку займалися нею китайських компаній.

Останнє рішення застало зненацька держави, які відправляли відходи в Китай і не мають адекватних можливостей для переробки великих обсягів. Однак експерти бачать в цьому і плюси: на їхню думку, така ситуація змусить розвинені країни переглянути свою «залежність» від пластика і інвестувати в переробку відходів, які раніше вони просто «сплавляли» в Китай. Починаючи з 1992 року, Китай імпортував практично половину всіх світових відходів.

Поки, проте, рішення Китаю вже обертається великими проблемами. Так, за повідомленнями, в американських штатах Массачусетс і Орегон намір зняти заборону на викид на звалища відходів, що підлягають переробці. Деякі переробні підприємства зберігають надлишкові відходи на вулиці або на парковках.

«Для того, щоб зберегти нинішні темпи утилізації відходів і розширювати її масштаби, не обійтися без сміливих нових ідей і стратегій в галузі поводження з відходами», - йдеться в дослідженні Університету Джорджії.

Економіка, 07.07.2018 14:08