Колаж TrueUA

Рівень інфляції, ціни на комунальні послуги та пальне: яких змін чекати українцям найближчими місяцями

Торік Україні вдалося зберегти відносну макроекономічну стабільність та розпочати процес відновлення економіки після кризи 2022 року. Хоча динаміка досить позитивна, проте на рівень інфляції, курс долара, вартість товарів та комунальних послуг впливають й інші фактори, тому стабільними вони не можуть бути.

Про те, як зміняться ціни на продукти, комунальні послуги та пальне, а також чого очікувати від курсу долара найближчі місяці — у матеріалі TrueUA.

Якого рівня досягне інфляція у 2024 році: що буде з цінами 

В Україні інфляція у лютому 2024 році сповільнилася до 4,3%. Завдяки послідовній монетарній політиці Національного банку найближчі місяці вона залишатиметься помірною, проте дещо пришвидшиться в другому півріччі. За оцінками НБУ, найближчими місяцями інфляція залишатиметься в межах цільового діапазону 5%. Поступове зростання доходів українців і більші витрати бізнесу в умовах війни підживлюватимуть інфляційний тиск.

Водночас фіксація окремих житлово-комунальних тарифів і монетарна політика НБУ, спрямована на підтримання привабливості гривневих активів і курсової стійкості, й надалі обмежуватимуть зростання споживчих цін.

Фото: "Слово і діло"

Чи зростуть тарифи на комунальні послуги

В Україні станом на сьогодні діє мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та опалення, тому до кінця опалювального сезону тарифи не підвищуватимуть. Проте ситуація може змінитися вже у квітні-травні.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко заявив, що вивчається питання підняття ціни на газ, в середньому, десь на 1-1,5 гривні.

Станом на сьогодні тариф на газ складає 7,96 гривні за кубометр. Якщо тариф піднімуть до того рівня, про який розповів посадовець, то він складе 9-9,5 гривні. Відповідно, якщо зросте вартість газу, це автоматично підніме тарифи на теплопостачання і на гарячу воду.

У Києві можуть зрости тарифи на воду. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг пропонує підвищити ціну на 34,2%. Так, з 1 квітня 2024 року пропонується встановити тариф на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення у розмірі 40,78 гривні (33,98 без ПДВ) за один метр кубічний. Зокрема, з них: централізоване водопостачання — 20,08 гривні (17,57 без ПДВ) за один метр кубічний, централізоване водовідведення — 19,69 гривні (16,41 без ПДВ) за один метр кубічний.

Міністр енергетики Герман Галущенко інформував, що станом на зараз планів підвищити тарифи на електроенергію в уряду немає. У квітні Кабмін планує оцінити ситуацію в енергетиці, проте зараз питання про підвищення тарифів не стоїть.

Востаннє тарифи на світло підвищували 1 червня 2023 року. Сьогодні усі українці платять за єдиним тарифом — 2,64 гривні за кіловат-годину. Варто зазначити, що у побутових споживачів є можливість зменшити суми у платіжках за допомогою двозонних чи тризонних лічильників. Так, в нічний час кіловат електроенергії коштуватиме 1,32 гривні замість 2,64 гривні. Тобто основне навантаження на мережу потрібно робити вночі, а вдень — економити.

газ

Фото: Pixabay

Ринок праці: що буде з робочими місцями та зарплатами в Україні

У 2024 році бізнес активніше шукає нових працівників, ніж торік. Кількість вакансій зростає, а деякі компанії, передусім у сфері торгівлі та послуг, навіть очікують розширення кадрового штату в найближчому майбутньому. Однак підприємствам часто не вдається знайти фахівців з необхідними навичками, адже мобілізація та значна міграція ускладнили цей процес. У результаті безробіття скорочується, але дуже повільно.

Водночас зростання конкуренції за кваліфікованих працівників підштовхує підприємства до поступового підвищення заробітних плат. Багато компаній проводять не тільки номінальне підвищення оплати праці, але й реальне — тобто вище рівня інфляції. За оцінками НБУ, в Україні знижуватиметься безробіття та зростатимуть зарплати.

Попит на кваліфікованих працівників найближчі місяці лише збільшуватиметься, особливо в випадку покращення безпекової ситуації. Відбудова країни потребуватиме нових робочих рук, тому компанії активно конкуруватимуть за робітників, у тому числі як за захисників, які повернуться з фронту, так і за мігрантів. Ця конкуренція, зі свого боку, й надалі стимулюватиме зростання реальних зарплат.

Фото: соцмережі

Чого очікувати від курсу долара

Уряд передбачає, що до кінця року долар буде по 41 гривні. Проте 26 березня офіційний курс в Україні побив історичний рекорд, сягнувши позначки 39,22 гривні за долар, тому ці прогнози досить суперечливі.

За даними Національного банку України, очікування щодо курсу долара на 2024 рік варіюються від 39,84 до 41,31 гривні за долар. Регулятор опублікував прогнози, згідно з якими аналітики у березні 2024 року очікували зростання курсу до 41,13 гривні за долар, тоді як у січні прогнозували 40,29 гривні за долар.

Своєю чергою економічний експерт Денис Безлюдько в інтерв'ю телеканалу "Ми — Україна" заявив, що цього року кардинальних змін на валютному ринку не буде. Він переконаний: до кінця 2024 року можна вийти на курс долара 40 гривень. Але він може відкотитися й в інший бік. За його словами, є фактори, які допоможуть зміцнитись українській гривні.

Фото: Pixabay

Чи зростуть ціни на пальне?

За даними НБУ, зниження світових цін на нафту у 2023 році сприяло сповільненню зростання цін на пальне. Однак їх очікуване підвищення навесні 2024 року та помірне зниження надалі зумовлять подорожчання пального цього року — до 13,2%.

"Це матиме непрямий проінфляційний вплив і на вартість транспортних послуг та окремих товарів. Надалі вартість пального стабілізується завдяки поступовому зниженню світових цін на нафту", — йдеться в інфляційному звіті регулятора.

До того ж через блокаду польського кордону може подорожчати автогаз, але дефіциту найближчим часом не прогнозується.

Директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн наприкінці лютого заявив, що вже скоро пальне знову може зрости у ціні на 2 гривні за літр. Він пояснив, що це може відбутися на тлі очікуваного підвищення світових цін на нафту.

До того ж через блокаду польського кордону може подорожчати автогаз, але дефіциту найближчим часом не прогнозується. За словами експерта, через потребу об'їжджати польську ділянку кордону при імпорті скрапленого газу через Словаччину й Румунію, здорожчання цього пального може становити до 3 гривень за літр.

заправка

Фото: Pixabay

Варто зазначити, що в Україні планують підвищити акцизи на пальне. Так, 22 березня Кабмін запропонував поступове підвищення акцизу на пальне, яке розпочнеться від липня 2024 року і триватиме до 2028 року. Проте законопроект повинні ще ухвалити у Верховній Раді.

Впровадження змін дасть змогу забезпечити додаткові надходження до держбюджету. Згідно з документом, до 2028 року акциз на бензини буде становити 359 євро за 1000 літрів, на дизпаливо — 330 євро за 1000 літрів, скраплений газ — 70 євро за 1000 літрів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.03.2024 15:00