Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Яким буде зростання світової економіки у 2024 році: прогноз Міжнародного валютного фонду

Міжнародний валютний фонд (МВФ) оновив прогнози для світової економіки та покращив їх відносно попередньої публікації, проте попереджає, що шлях до відновлення лише починається.

Про це йдеться у січневому огляді світової економіки (World Economic Outlook Update).

Економісти МВФ очікують, що світова економіка цього року зросте на 3,1%, а у 2025 році — на 3,2%. Прогноз на поточний рік на 0,2% вище, ніж у жовтневому 2023 році World Economic Outlook (WEO) через більшу, ніж очікувалося, стійкість у США та кількох великих ринків, що розвиваються, а також фіскальної підтримки в Китаї.

Проте прогноз на період 2024-2025 років є нижчим на 3,8 % за середній історичний показник. Це пояснюється підвищенням облікової ставки центрального банку для боротьби з інфляцією та відмовою від фіскальної підтримки на тлі високої заборгованості. 

Очікується, що глобальна базова інфляція знизиться до 5,8% у 2024 році та до 4,4% у 2025 році.

"Сильніший імпульс структурних реформ міг би підвищити продуктивність завдяки позитивним транскордонним ефектам. З іншого боку, нові стрибки цін на сировинні товари внаслідок геополітичних потрясінь, включаючи тривалі атаки в Червоному морі, і перебої з постачанням можуть продовжити жорсткі монетарні умови", — йдеться у січневому огляді світової економіки.

У МФВ пояснили, що цілеспрямовані та ретельно продумані структурні реформи сприятимуть зростанню продуктивності та стійкості боргу та прискорять наближення до вищих рівнів доходу. Більш ефективна багатостороння координація потрібна для врегулювання боргів, щоб створити простір для необхідних інвестицій.

Нагадаємо, раніше аналітики міжнародного валютного фонду оприлюднили новий прогноз про стан української економіки. Експерти вважають, що у 2024 році ця сфера поступово відновлюватиметься.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.01.2024 17:41