Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Що чекає на економіку України у 2024 році: прогноз МВФ

Аналітики міжнародного валютного фонду (МВФ) оприлюднили новий прогноз про стан української економіки. Експерти вважають, що у 2024 році ця сфера поступово відновлюватиметься.

Про це йдеться в "Огляді світової економіки" (WEO).

За даними МВФ, базовий прогноз зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) у 2023 році переглянуто до 4,5%. Тож, ймовірно, у 2024 році зростання має трохи пом'якшитися до 3-4% на тлі повномасштабної війни з Росією, що триває.

"Стійкість економіки призвела до кращих показників зростання, тривалого стрімкого зниження інфляції та стабільності валютного ринку, в тому числі після виходу Національного банку України з прив’язки обмінного курсу, підкріпленого потужними резервами", — йдеться в звіті.

Проте через надзвичайно високу невизначеність внаслідок війни, потенційні помилки в політиці та затримки чи дефіцит зовнішнього фінансування залишають ризики для економіки України.

МВФ прогнозує інфляцію на рівні 6% у цьому році та її прискорення до 9,5% в наступному році. Також, ймовірно, в Україні впаде рівень безробіття. Так, у 2023 році його рівень становить 19,1%, а наступного буде 13,9%.

Крім того, Міжнародний валютний фонд очікує, що Україна зменшить дефіцит бюджету, збільшить доходи та ухвалить Національну стратегію доходів (це один зі структурних маяків).

"У рамках стратегії Національного банку України, заснованої на умовах, нещодавній успішний перехід до режиму керованого обмінного курсу є важливим кроком до нормалізації основ монетарної та валютної політики разом із поступовим послабленням надзвичайних валютних заходів. Подальше пом’якшення грошово-кредитної політики може сприяти подальшому послабленню монетарної політики", — заявила директорка-розпорядниця Фонду Крісталіна Георгієва.

Нагадаємо, 11 грудня президент Володимир Зеленський під час поїздки до Сполучених Штатів Америки провів зустріч із директоркою-розпорядницею Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою та президентом Світового банку Аджаєм Бангою. Вони відзначили економічний прогрес України попри складні обставини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.12.2023 18:28