Фото: Офіс президента України

Зеленський у Штатах зустрівся з директоркою МВФ та президентом Світового банку: деталі

Президент Володимир Зеленський під час поїздки до Сполучених Штатів Америки 11 грудня провів зустріч із директоркою-розпорядницею Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою та президентом Світового банку Аджаєм Бангою.

Як інформує Офіс президента України, вони відзначили економічний прогрес України попри складні обставини.

Зустріч Зеленського із Георгієвою

Директорка Світового банку зазначила, що Україна має чудові фінансові показники, зокрема зростання ВВП та падіння інфляції.

"Ми прогнозуємо зростання ВВП України цього року до 4,5%. У третьому кварталі поточного року ВВП зріс на 9,3% порівняно з третім кварталом 2022 року, що просто неймовірно. Інфляція в листопаді різко впала до 5,1%, що є мрією для багатьох країн, які не перебувають у стані війни", — сказала вона.

Президент України відзначив, що додатковий позитивний вплив на економіку мало розблокування Києвом цивільного судноплавства в Чорному морі та функціонування "зернового коридору".

Зеленський і Георгієва

Фото: Офіс президента України

Зеленський і Георгієва відзначили реалізацію фондом програми довгострокового фінансування для України на суму 15,6 мільярда доларів. Президент подякував за рішення Ради директорів МВФ про виділення нашій державі траншу обсягом 900 мільйона доларів, про який було оголошено 11 грудня.

"Сторони докладно зупинилися на обговоренні можливих шляхів зовнішнього фінансування України у 2024 році та подальших спільних кроках щодо мобілізації фінансової підтримки нашої країни міжнародними партнерами", — сказала повідомили в Офісі президента.

Глава Української держави й директорка МВФ торкнулися питання євроінтеграції України. Володимир Зеленський заявив, що наша країна виконала всі необхідні рекомендації. Крім того, відбувся обмін думками щодо необхідності розробки дієвого механізму використання заморожених російських активів на користь України, зокрема як джерела альтернативної бюджетної підтримки та інвестицій з метою відбудови нашої країни.

Зустріч Зеленського з Аджаєм Бангою

Глава держави подякував Аджаю Бангові за вагому підтримку, яку надає Україні Світовий банк від початку повномасштабної агресії РФ, мобілізацію міжнародної фінансової допомоги нашій країні та активну підтримку в роботі з міжнародними донорами. Банга підтвердив готовність Світового банку неухильно продовжувати надання фінансової підтримки та найкращого світового досвіду задля відновлення економіки України. 

Зустріч Зеленського з Аджаєм Бангою

Фото: Офіс президента України

Своєю чергою Зеленський висловив зацікавленість в активізації взаємодії зі Світовим банком у питаннях трансформації нашої держави. Сторони обговорили шляхи посилення стійкості української фінансової системи в умовах війни та приділили увагу питанню збільшення питомої ваги безготівкової економіки в економічній системі України.

"Створення справжньої cashless economy є вкрай важливим для України, і я повністю підтримую цей проект", — наголосив президент України. 

Співрозмовники також обговорили стратегію відновлення іпотечного кредитування. Світовий банк підготує пропозиції для створення ринкових механізмів залучення коштів комерційних банків на ринку іпотеки та інструменти для зменшення ризиків з метою зниження ставок за іпотечними кредитами.

Нагадаємо, 11 грудня Міжнародний валютний фонд затвердив другий перегляд програми розширеного кредитування. У зв’язку з цим Україна зможе отримати 900 мільйонів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.12.2023 01:16