Фото: АрміяInforn

Росія активно модифікує "шахеди": у Генштабі вказали на тривожний сигнал

Конструктивні модифікації баражуючого боєприпасу Shahed 136/"Герань-2", які фіксуються в уламках безпілотників з літа цього року, можуть свідчити про те, що Росія намагається налагодити їх масове виробництво. 

Про це на брифінгу у Military Media Center повідомив представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генерального штабу Збройних сил України капітан Андрій Рудик. 

"Ми не виключаємо факт того, що Російська Федерація, шукаючи прості технічні рішення, здешевлюючи матеріали та налагоджуючи постачання компонентів-замінників, намагається налагодити виробництво даного баражуючого боєприпасу та зробити його масовим", — наголосив офіцер. 

Які зміни відбулись у конструкції дрона

Аналітики Центру зафіксували такі модифікації "шахеда":  

  • принципово відмінну бойову частину, яка тепер має начиння елементами ураження у вигляді вольфрамових кульок; 
  • заміну країни виробника силової установки (двигун MicroPilot UAV Flight Control Systems MD550 замість Mado MD550); 
  • модифікацію корпусу (на заміну цільнолитому застосовується композитний фюзеляж з наповнювачем по типу монтажної піни); 
  • використання нового сервоприводу KST X30-12-165;
  • використання блоку "Комета" російського виробництва у системі навігації.

Фото: Генштаб ЗСУ

Андрій Рудик також зазначив, що новий Shahed 136/"Герань-2" принципово не відрізняється від більш ранніх зразків, а виявленні відмінності мають косметичний характер і обумовлені прагненням здешевлення виробництва. До того ж  спроби такого "імпортозаміщення" свідчать про дієвість міжнародних санкцій.

Раніше повідомлялось, що Іран може домовитись з Росією про передачу далекобійних ракет після закінчення дії резолюції Ради безпеки ООН 2231. Йдеться про заборону на продаж ракет, яка закінчується 18 жовтня.

Нагадаємо, в Ірані опублікували презентаційний пропагандистський фільм про модернізацію дронів-камікадзе Shahed-136, якими Росія активно б'є по Україні. Замість чотиритактного двигуна попередньої версії "шахедів", нові отримали безшумний турбореактивний двигун. Це значно може знизити шум "мопеда". З'явилося і відео нової пускової установки для дронів. Переносну платформу-катапульту тепер встановлюють на пікапи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.09.2023 07:01