Фото: АрміяINFORM

Росія може готувати великий наступ: в ISW назвали ймовірні сценарії

Експерти американського Інституту вивчення війни, аналізуючи ситуацію на полі бою в Україні, вважають, що зусилля Кремля щодо створення умов для затяжної війни можуть свідчити про підготовку ймовірних рішучих стратегічних дій у 2023 році. Не виключено можливий черговий великий наступ.

Так, в новому звіті ISW, звертають увагу на те, що "рішучі стратегічні дії" РФ у 2023 році можуть проявитися у кількох можливих сценаріях, пише TrueUA.

Масштабний наступ окупантів у районі Луганської області

На думку аналітиків, росіяни можуть спробувати провести великий наступ у районі Луганської області. Додається, що повне захоплення Донецької та Луганської областей залишається офіційними військовими цілями Кремля і "входить до найбільш досяжних (хоча і дуже складних) завдань Росії, враховуючи, що з логістичної точки зору Донецька та Луганська області є територіями, які РФ найлегше захопити".

З 2022 року російські загарбники перекидають додаткові сили до Луганщини та проводять інші важливі заходи, які, за оцінкою ISW, можуть підтримати наступальну операцію у цій області. Експерти продовжують вважати, що рашисти навряд чи будуть проводити наступ на півдні України у Херсонській чи Запорізькій областях. Річка Дніпро поділяє лінію фронту в Херсонській області та є серйозною перешкодою для маневру.

Водночас наголошується, що російські ешелоновані польові зміцнення на Херсонщині та великі мінні роботи на Запоріжжі вказують на те, що російські сили віддають пріоритет оборонним операціям в обох областях.

Оборонна операція росіян з розгрому та використання українського контрнаступу

Аналітики звертають увагу на те, що наприкінці минулого року Кремль перекинув значні військові частини з південного (херсонського) напрямку до Луганської області та створив польові укріплення у Луганській області, а також у Білгородській та Курській областях Росії. В ISW спостерігають багато ознак того, що українські військові планують провести контрнаступ у 2023 році, про що вже неодноразово повідомлялося. Водночас, за даними аналітиків, Росія прагне убезпечити захоплені частини Донецької та Луганської областей і уникнути ще однієї значної поразки, такої як розгром у Харківській області чи відхід з Херсона. 

Наголошується, що "російські сили можуть спробувати успішно відбити український контрнаступ та позбавити Україну ініціативи, знищивши значну частину механізованих українських сил". На думку експертів, такі дії Росії можуть потім дозволити російським силам розвинути контрнаступ, щоб "використати дезорганізовані та виснажені українські сили".

Альтернатива великої наступальної операції РФ

В ISW додали, що російські війська можуть готуватися до великої наступальної операції чи, як альтернативи, до атак, крім загальнонаступальної операції. Індикатори також можуть підтримати контратаку, щоб скористатися українським контрнаступом, який російські сили розраховують зупинити.

Повторний наступ з Білорусі

Експерти наголошують, що найбільш небезпечний план дій російського наступу на північ України нині залишається малоймовірним.

"Проте Кремль забезпечує гнучкість планування і, ймовірно, розширить російську військову присутність у Білорусі у період, що передує запланованим великим навчанням (які, можливо, можуть підтримати бойову операцію) у вересні 2023 року. ISW продовжує відстежувати дії Росії та Білорусі, які можуть підтримати новий напад Росії на Україну з Білорусії. Росія, швидше за все, направить додаткові сили до Білорусі в рамках навчань "Захід-2023" та "Щит Союзу-2023", які, ймовірно, відбудуться у вересні 2023 року", — вважають в ISW.

Аналітики нагадали, що 12 січня Кремль направив до Білорусі високопоставленого російського офіцера, головнокомандувача Сухопутними військами Олега Салюкова одного з трьох нових заступників Герасимова. Водночас, на їхню думку, ці дії посилюють інформаційну операцію про те, що Росія нападе на Україну з Білорусі, хоча цей сценарій залишається малоймовірним.

Нагадаємо, днями в ISW повідомляли, що оборонно-промислова база Росії неспроможна подолати дефіцит боєприпасів. Через це країна-агресорка вкрай проблематично підтримуватиме наступальні операції на сході України поточного року.

Війна, 16.01.2023 07:03