Кременчуцька ГЕС. Фото: "Укргідроенерго"

Роспропаганда поширює фейки, що Україна готує підрив Кременчуцької ГЕС

Російська пропаганда вдалася до нової форми інформаційного терору: тепер ворог поширює чутки, що Україна нібито готує підрив Кременчуцької гідроелектростанції "за каховським сценарієм". Зокрема, російські ЗМІ брешуть, що Київ замінував Кременчуцьку ГЕС "для провокації проти Росії з метою створення суспільної напруженості та звинувачення російської армії в атаці на станцію".

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки із посиланням на StopFake.

Аналітики пояснюють, що у воєнний час усі об’єкти критичної інфраструктури, до яких належать і ГЕС, перебувають під цілодобовою охороною Збройних сил, Національної гвардії та поліції. Після російського теракту з підривом Каховської ГЕС українські Сили оборони посилили патрулювання станцій.

"Російські дані про міфічне "замінування" українськими Силами оборони Кременчуцької ГЕС є бездоказовими. І базуються на їх попередній брехні про те, що Каховську ГЕС підірвала Україна, хоча насправді це не так", — наголосили фахівці.

фейки росіян

Колаж: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

У Центрі стратегічних комунікацій додають, що саме Росія атакує критичну інфраструктуру України — внаслідок масованих обстрілів окупантів в осінньо-зимовий період 2022-2023 в Україні не залишилося жодної неушкодженої теплової чи гідроелектростанції.

Нагадаємо, російські окупанти в ніч проти 6 червня 2023 року підірвали заміновану Каховську ГЕС. Внаслідок прориву греблі десятки населених пунктів у Херсонській області були затоплені. Це призвело до загибелі цивільних, смертей тварин, руйнування майна та забруднення Дніпра, екологічного лиха. В "Укргідроенерго" повідомляли, що Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. На відбудову Каховської ГЕС знадобиться близько одного мільярда доларів. Окрім станції, потрібно буде будувати мостовий і залізничний перехід.

Водночас Кабінет міністрів ухвалив експериментальний проект з відбудови Каховської ГЕС. В уряді вважають, що відновлення гідроелектростанції збільшить економічний потенціал України як в аграрній, так і в енергетичній сферах. На повну відбудову потрібно щонайменше вісім років. За два роки можна розробити експериментальний проект, ще близько шести потрібно на саме будівництво.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.10.2023 03:12