Фото ілюстративне зі соцмереж

Розсилання повісток через е-кабінет: у Раді вимагають пояснень від Міноборони

Новий законопроект про мобілізацію передбачає розсилання повісток через електронний кабінет призовника. У парламенті вимагають роз'яснень від Міністерства оборони щодо цього нововведення.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив заступник голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв.

"Знову ж таки прибрали повістки електронною поштою, але додали повістки тепер в електронному кабінеті (військовозобов'язаних, — ред.). Чисто технічно ми хочемо почути від Міністерства оборони, як це буде виглядати, тому що не всі люди можуть чи мають доступ до інтернету та смартфони", — заявив народний обранець.

За його словами, також відкрите питання щодо необхідності введення примусу для тих, хто виїхав за кордон. Чернєв наголосив, що йдеться про позбавлення права отримувати консульські послуги.

"Хочуть почути позицію Міністерства закордонних справ, по-перше, чи впораються консульські наші відділи з такими завданнями. По-друге, чи дійсно це дасть якісь результати, чи люди повернуться, чи ми їх втратимо назавжди", — додав Чернєв.

Раніше Чернєв повідомляв, що новий законопроект про мобілізацію може бути розглянутий Комітетом Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки вже найближчого тижня. Цей процес потребуватиме декількох засідань.

Нова версія законопроекту про мобілізацію

Кабінет міністрів ввечері 30 січня повторно подав до Верховної Ради проект закону про мобілізацію, військовий облік та проходження військової служби.

Документом пропонується змінити норми щодо правил виїзду військовозобов'язаних громадян за межі країни, стосовно надання "броні" від призову для певних категорій українців. Також у новій редакції законопроекту вказані причини, за яких неявка в Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки може не бути порушенням, щодо дозволу надсилати повістки до "військкомату" через електронний кабінет, про зниження призовного віку до 25 років, обмеження для ухилянтів тощо.

Нагадаємо, раніше TrueUA публікував короткий опис основних положень проекту закону про мобілізацію. Детальніше — за посиланням.

Водночас, на думку голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича, у новому урядовому законопроекті про мобілізацію бракує норми про ротацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.02.2024 17:02