Ізраїльські танки на території Сектора Гази. Джерело: timesofisrael

Саудівська Аравія погрожує катастрофою через наземну операцію Ізраїлю в Секторі Гази, — NYT

Наземна операція Ізраїлю в Секторі Гази може стати катастрофою для Близького Сходу. Офіційні особи Саудівської Аравії рішуче попередили Сполучені Штати Америки через можливу ескалацію.

Про це повідомляє The New York Times.

Зазначається, що Саудівська Аравія неодноразово зверталася з цим попередженням до високопоставлених американських чиновників. Зокрема, сенатор Річард Блюменталь, демократ від штату Коннектикут і член Комітету зі Збройних сил, був одним із десяти сенаторів, які зустрічалися зі спадкоємним принцом Мухаммедом бін Салманом, фактичним правителем королівства, у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді.

"Саудівське керівництво висловило надію, що наземної операції вдасться уникнути з міркувань стабільності, а також у зв'язку із загибеллю людей", а саудівські офіційні особи попередили, що вона буде "вкрай шкідливою", — заявив Блюменталь.

У Саудівській Аравії переконують, що наземне вторгнення може обернутися катастрофою для всього регіону.

Зазначимо, що, за інформацією ЗМІ, ввечері 27 жовтня сухопутні війська Ізраїлю розпочали наземну операцію в Секторі Гази. Після авіаційних ударів ЦАХАЛ залучає до операції Сухопутні війська. Атаки на Сектор Гази в останні дні почастішали і сухопутні війська сьогодні увечері розширюватимуть наземну діяльність.

Війна в Ізраїлі: що відомо

Бойовики ХАМАСу 7 жовтня розпочали вторгнення до Ізраїлю. Вони викрадали та вбивали мирних жителів, а відео своїх звірств викладали у соцмережі. У відповідь Армія оборони Ізраїлю оголосила про початок операції проти терористів, метою якої є їхнє знищення. ЦАХАЛ вже завдав ударів по місцях дислокації бойовиків у Секторі Гази.

Також Ізраїль планує наземну операцію у Секторі Гази. Наразі на кордоні Ізраїль зосередив сотні одиниць військової техніки. Наступ повинен був розпочатися 14-15 жовтня, однак його відклали через невідповідні погодні умови. The New York Times писав, що операція може затягнутися на місяці, бо воювати доведеться в щільній міській забудові, земля під якою пронизана тунелями, що використовуються ХАМАСом. Сам Сектор Гази є густонаселеною міською місцевістю, де живуть понад два мільйони людей.

Пізніше Армія оборони Ізраїлю заявила, що взагалі може скасувати наземну операцію у Секторі Гази, якщо ХАМАС звільнить усіх заручників і беззаперечно здасться. Кількість захоплених ХАМАСом заручників оцінюється в понад 200 людей.

Нагадаємо, 25 жовтня у ЗМІ з'явилася інформація, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу готовий відстрочити введення військ, щоб вести переговори про заручників.

Також журналісти поінформували, що сотні бойовиків палестинських терористичних угруповань із Сектора Гази пройшли спеціальну підготовку в Ірані незадовго до нападу на Ізраїль. Йдеться про навчання, яке відбулося у вересні поточного року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Світ, 27.10.2023 22:26