Фото: ілюстративне Джерело: slovoidilo.ua

Стало відомо, скільки українців перебувають у Секторі Газа

Наразі у Секторі Газа, який веде бойові дії з Ізраїлем, перебуває близько двох сотень громадян України.

Про це у коментарі "Суспільному" повідомив представник української спільноти в Газі.

За його словами, станом на зараз у секторі перебувають близько 150-200 українців. Проте точно кількість і досі не відома.

Водночас Міністерство закордонних справ України повідомило, що розробляє маршрути для можливого виїзду українців з Гази. Зокрема, речник МЗС Олег Ніколенко заявив, що розробляє маршрути для можливого виїзду українців з Гази.

Крім того, оперативний штаб МЗС України для надання допомоги українцям в Ізраїлі працює в цілодобовому режимі. За минулу добу українські дипломати розшукали одного громадянина, який зник на півдні країни, допомогли одній родині виїхати із міста Ашкелон, знайшли тимчасове житло для двох родин на тлі скасованих авіарейсів. 

Напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль

У суботу вранці, 7 жовтня, бойовики терористичного угрупування ХАМАС проникли на територію Ізраїля з Сектору Газа, а також влаштували масований ракетний удар по містах Ізраїлю. Ізраїльська армія почала завдавати ударів у відповідь по Сектору Газа. Місцеві жителі поширювали відео та фото, на яких видно, що бойовики розстрілюють цивільних жителів та автомобілі. Паралельно з'явилась інформація про численні жертви серед цивільних.

ХАМАС закликав арабське населення Ізраїлю приєднуватися до "великої революції" і повідомив про знищення кількох одиниць військової техніки ізраїльської армії. Армія Ізраїля оголосила про стан "готовності до війни" й повідомила про призов резервістів.

Своєю чергою прем'єр-міністр Ізраїля Беньямін Нетаньягу заявив, що після ранкової атаки ХАМАСу Ізраїль перебуває у стані війни. У США засудили напад бойовиків ХАМАСу на Ізраїль. У Пентагоні заявили, що готові надати зброю ізраїльській армії для самозахисту. Лідер Білого дому Джо Байден зателефонував Нетаньягу й заявив, що підтримує Ізраїль у ситуації з атакою палестинських бойовиків.

Ввечері у суботу ХАМАС знову вдарив ракетами по Тель-Авіву і його околицях. У Міністерстві охорони здоров'я Ізраїлю повідомляли, що понад 150 осіб загинули та ще 1 104 людини дістали поранень внаслідок нападів терористів. Серед них як поранені внаслідок ракетних ударів, так і від рук бойовиків ХАМАС.

Водночас Армія оборони Ізраїлю вже зайшла до всіх міст на кордоні із Сектором Газа, які сьогодні захоплювали бойовики ХАМАС, та проводить зачистку. Завершити зачистку території Ізраїля від бойовиків планують до кінця суботи. Нетаньягу закликав мешканців Сектору Гази негайно залишити територію населеного пункту.

Вночі 8 жовтня авіація Ізраїлю завдала ударів по мечетях, командних центрах та штабах у Секторі Газа. Попередньо, бойовики ХАМАС використовували релігійні об'єкти у військових цілях. 

Крім того, 8 жовтня ліванське угрупування "Хезболла" обстріляло Ізраїль ракетами і мінометами "на знак солідарності" з палестинцями. Водночас армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що завдає ударів по одному із районів Лівану у відповідь.

Водночас Times of Israel із посиланням на Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю заявив, що кількість постраждалих внаслідок вторгнення та обстрілів бойовиків ХАМАС збільшилася. Поранення отримали щонайменше 1864 особи.

Зокрема, 19 осіб перебувають у важкому стані, ще 326 — важко поранені. Крім того, за даними ЗМІ, в Ізраїлі вважаються безвісти зниклими 750 осіб. Поки Ізраїль не надає нову інформацію про кількість загиблих. Проте армія оборони підтвердила загибель 26 військовослужбовців.

Нагадаємо, Міністерство зовнішніх справ України створило оперативний штаб для допомоги українцям в Ізраїлі. Президент Володимир Зеленський повідомив, що серед жертв бойовиків можуть бути громадяни України

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Події, 08.10.2023 13:43