Скріншот

Шарій отримав підозру у держзраді: нові докази, як він "прислужував" росіянам

Служба безпеки України знайшла нові факти злочинів прокремлівського блогера Анатолія Шарія, які він виконував за завданням російських спецслужб. Пропагандист брав участь у підготовці та поширенні постановочних відеороликів, де рашисти допитують українських полонених.

Про це повідомили в прес-службі СБУ.

Вказується, що Шарій особисто підказував ФСБ як правильно знімати допит і які запитання ставити військовополоненим. А вже після зйомок монтував відео, вирізаючи із нього "невигідні" для Росії моменти. Змонтовані "сюжети" росіяни потім використовували для дискредитації України, зокрема й на міжнародній арені.

За даними слідства, Шарій був залучений до негласної співпраці кадровим співробітником 5-ї служби ФСБ Косенком М.Ю. Комунікувати з російськими спецслужбами блогеру допомагав спільник у тимчасово окупованому Севастополі — екс-очільник ГУ Нацполіції у Вінницькій області Антон Шевцов. 

Правоохоронці з'ясували, що саме від Шевцова Шарій отримав відео з допитів двох полонених військових ЗСУ. Після монтажу файлів їх "погодили" з представником російської спецслужби. Потім Шарій доповнив сюжет власними коментарями, виклав на своїх інтернет-платформах та відзвітував своїм кураторам, надіславши посилання на публікації.

"Однак сам Шарій у розмовах зі спільником визнає, що попри монтаж приховати поганий стан полонених не вдавалося. А родичі українських захисників, які відгукувалися на опубліковані у соцмережах відео, просили не знімати й не мучити їхніх рідних", — кажуть у СБУ.

Кримінальна відповідальність

Слідчі Служби безпеки повідомили Шарію про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб).

Правоохоронці нині проводять необхідні заходи для притягнення Анатолія Шарія та Антона Шевцова до відповідальності за злочини проти державної безпеки України. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, СБУ підозрює Шарія у державній зраді та порушенні рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та інших ознак (дискримінації). Процес його екстрадиції з Іспанії в Україну може тривати до року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.07.2023 14:40