Фото: СБУ

Шпигували за "центрами прийняття рішень": у трьох регіонах України затримали ворожих агентів (фото)

Служба безпеки України затримала ворожих агентів, які шпигували за "центрами прийняття рішень" у трьох областях України. Також встановлено особу їхнього російського куратора.

Про це повідомили в прес-службі СБУ.

Відомо, що спецслужби РФ давали різні завдання своїм агентам. Зловмисники шпигували за так званими "центрами прийняття рішень", збирали розвіддані про локації, озброєння та особовий склад Сил оборони в центральній та південній частині України.

За кожне виконане завдання російські агенти отримували від агресора до 550 доларів на власні картки. Сума залежала від терміновості і якості виконаної "роботи".

Вінницька область

На Вінниччині затримано місцевого жителя, який намагався визначити координати Штабу командування Повітряних Сил ЗСУ та підрозділів Національної гвардії. 

"Для цього ворожий агент проводив фото та відеозйомку українських об’єктів та прилеглої місцевості з вікон магазинів та інших неподалік розташованих будівель", — пояснили в СБУ.

Дніпропетровська область

В області правоохоронці викрили агента ФСБ із позивним "Грім". Він малював для окупантів схеми оборонних рубежів на території Кривого Рогу і визначав місця зберігання техніки та боєприпасів у місті.

Для збору розвідінформації він діяв "за легендою" безробітного. Зокрема, періодично влаштовувався на підсобні роботи поблизу або на території критичних об’єктів. Ще одним його завданням було отримання планів евакуації та схем будівель місцевих підрозділів Сил оборони, зокрема СБУ.

Одеса

Тут затримали учасника російської агентурної мережі, який вивідував паролі для пересування по території міста у комендантську годину та для проїзду блокпостів. Аби одержати ці відомості, він намагався "в темну" використовувати своїх знайомих серед українських військових та правоохоронців.

Також він мав визначити GPS-координати військових об’єктів у районі обласного центру. Для цього об’їжджав місцевість та робив спеціальні позначки на електронних картах.

"На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили затриманим про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі зрадники перебувають під вартою. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення", — повідомили в СБУ.

Нагадаємо, Служба безпеки України затримала колаборанта у звільненому Херсоні. Фігурантом виявився посадовець Херсонської обласної військової адміністрації. За даними слідства, під час тимчасової окупації міста колаборант добровільно погодився увійти до створеного агресором "головного управління міністерства внутрішніх справ Херсонської області". Там його призначили "старшим експертом відділення бухгалтерських і фінансово-аналітичних експертиз експертно-криміналістичного центру".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.06.2023 12:07