Фото: СБУ

Готували удари по залізниці: на сході України викрили групу агентів ФСБ

Правоохоронці на сході України викрили групу агентів ФСБ РФ. Шпигуни збирали дані про ЗСУ, військову техніку і готували удари по залізниці.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Зазначається, що до складу групи входило восьмеро місцевих жителів. Один з них використовував для прикриття статус помічника діючого народного депутата України та посвідчення журналіста. Зловмисники збирали розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території регіонів.

Для передачі даних зловмисники створили Telegram-канал, куди надсилали фото, відео та геолокації об'єктів.

Російські шпигуни збирали дані про склади боєприпасів, позиції, блокпости українських військ у Харківській, Донецькій та Дніпропетровській областях. Також вони розвідували маршрути руху військових ешелонів і розташування залізничних станцій, де розвантажують озброєння.

Крім того, вони передавали окупантам координати стратегічно важливих мостів. Збирали дані про наслідки ракетних ударів по Краматорську, Дружківці, Костянтинівці та населених пунктах Харківської області для коригування.

Також під час тимчасової окупації Ізюма і Балаклеї фігуранти підбирали кандидатів до складу місцевих окупаційних адміністрацій. 

За даними слідства, агентурна мережа була сформована двома кадровими співробітниками ФСБ до початку повномасштабного вторгнення. До її складу увійшов агент, який раніше був завербований почесним консулом РФ у Харкові. Інших учасників групи агресор залучив до негласної співпраці дистанційно або під час поїздок фігурантів до РФ. Кожному з них було присвоєно псевдонім та відпрацьовано конспіративну легенду. Після 24 лютого минулого року ФСБ "активувала" свою агентуру для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України.

Під час обшуків у зловмисників знайшли телефони, російську символіку та прокремлівську літературу. СБУ оголосила підозру затриманим у державній зраді (за ч. 2 ст. 111 ККУ). Суд обрав запобіжний захід — тримання під вартою.

Нагадаємо, 18 березня правоохоронці на Харківщині затримали колаборантку, яка переоформлювала документи підприємців за законодавством РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.03.2023 11:15