Фото: СБУ

Шуфричу повідомили про підозру у держзраді: деталі справи

Служба безпеки України спільно з Державним бюро розслідувань та Офісом Генпрокурора зібрала доказову базу про антиукраїнську діяльність чинного народного депутата Нестора Шуфрича. Йому повідомлено про підозру у державній зраді. 

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Як зазначає слідство, Шуфрич тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича, агента ФСБ, завдання якого — координація російської агентури в Україні.

"Одним із основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. Він систематично поширював наративи Кремля про те, що українська держава — нібито штучне утворення, що в України та Росії єдина історія і що українці та росіяни — нібито "один народ". Таким чином Шуфрич намагався розвинути проросійські настрої в українському суспільстві", — йдеться в повідомленні.

Правоохоронці зазначають, що наразі за місцями проживання фігуранта та у його близького оточення здійснюється 45 обшуків. Шуфричу загрожує до 15 років тюрми. 

Зазначимо, що за попередньою інформацією, Служба безпеки України виявила документ зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей. Документ передбачає перейменування цих областей України у так звані "краї", широку автономію, проведення виборів, формування окремого уряду та парламенту.

Під час обшуку також виявили заборонену російську символіку та нагороди. Виявляється, він зберігав удома георгіївські стрічки, медалі та кітелі збройних сил Російської Федерації.

Проросійські погляди Нестора Шуфрича

У 2019 році Шуфрича обрали народним депутатом дев'ятого скликання від партії "Опозиційна платформа — За життя" під номером сім у списку. Він досі є головою Комітету з питань свободи слова.

Шуфрич — політичний партнер українофоба Віктора Медведчука. Ще у 2004 році, під час Помаранчевої революції, Шуфрич став уповноваженим представником Віктора Януковича у Верховній Раді. 16 січня 2014 року Шуфрич голосував за диктаторські закони. Він у 2018 році повторював тези російської пропаганди і заявляв, що в Україні йде "громадянська війна та жодної військової агресії проти України з боку РФ немає".

"Ми чотири роки воюємо: де полонені російські солдати? Де загиблі російські солдати? Регулярних російських військ на Донбасі немає", — заявляв Шуфрич.

У 2020 році він став одним із ініціаторів скандального подання до Конституційного Суду щодо відповідності Конституції кількох положень антикорупційного законодавства. 28 жовтня КСУ оприлюднив рішення, згідно з яким скасовується відповідальність за недостовірне декларування та саме електронне декларування. Через рішення КСУ всі справи щодо недостовірного декларування мали закрити. 

У 2022 році журналісти-розслідувачі виявили у власності родини Нестора Шуфрича земельні ділянки та маєток на південному березі Криму, придбані у 2013 році. Після анексії цю нерухомість у Шуфрича зареєстрували за російським законодавством. Крім того, родина нардепа купувала нерухомість тут і після анексії за російськими законами.

Після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року бійці 206 батальйону тероборони Києва затримали Шуфрича за те, що він фотографував блокпост.

Нагадаємо, 24 липня ДБР повідомило нардепу від ОПЗЖ Олександру Пономарьову про підозру у держзраді. Слідство з'ясувало, що він добровільно пішов на співпрацю з агресором. Тепер нардепу загрожує до 15 років тюрми.

Також повідомлялось, що Печерський суд Києва 1 серпня обрав запобіжний захід екс-нардепу від фракції "Опозиційна платформа — За життя" Вадиму Рабіновичу. За клопотанням Державного бюро розслідувань його заочно взяли під варту. Депутату України повідомлено про підозру у державній зраді.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.09.2023 15:06