Шведи представили безпілотний електричний лісовоз

12 ЛИПНЯ 2018 22:46

Компанія Einride представила безпілотний електричний лісовоз T-log. Він буде мати четвертий рівень автономності, а при необхідності їм зможе управляти віддалений оператор. Передбачається, що лісовоз буде використовуватися на дорогах загального користування з 2020 року, повідомляє Wired.

Велика частина розробників безпілотних автомобілів створює технології автономного водіння для легкових автомобілів. Проте, частина компаній також працює над автоматизацією вантажних перевезень і вважає цю область перспективнішою.

Це викликано тим, що значна частина таких перевезень відбувається на довгих автомагістралях з більш рівномірним і передбачуваним рухом, ніж в містах з великою кількістю перехресть та інших складних ділянок.

Розроблений Einride лісовоз T-Log заснований на вантажному фургоні T-Pod, представленому рік тому. Як і минула модель, лісовоз сильно відрізняється від інших безпілотних вантажівок тим, що в ньому немає кабіни водія. Замість цього автомобіль повністю покладається на автономне пересування або віддалене управління.

T-Log збирає дані про навколишнє середовище, поєднуючи дані з радарів і камер, встановлених з усіх чотирьох сторін транспортного засобу. Дані обробляються обчислювальною системою, побудованої на основі платформи NVIDIA Drive, розробленої саме для безпілотних автомобілів.

Компанія стверджує, що її мета - створення вантажівок четвертого рівня автономності за класифікацією Товариства автомобільних інженерів (SAE). Будь ласка, вважайте, що автомобіль здатний їздити в певних зонах і умовах повністю самостійно, не потребуючи в перехопленні управління водієм навіть в складних ситуаціях. Проте, оскільки в деяких випадках цього рівня автоматизації недостатньо, а кабіни водія в вантажівці не передбачено, Einride уклала угоду з компанією Phantom Auto, що розробляє системи віддаленого керування автомобілями.

T-Log оснащений блоком акумуляторів сумарною місткістю 300 кіловат-годин. Це дозволить автомобілю пересуватися на одному заряді на відстань майже 200 кілометрів і перевозити вантаж масою в 16 тонн.

Розробкою безпілотних вантажних автомобілів займається кілька інших компаній, в тому числі Freightliner, Waymo, Mercedes-Benz і Volvo. Частина розробників, наприклад, Uber і Embark, вже використовують безпілотні вантажівки для комерційного перевезення вантажів.

Відео, 12.07.2018 22:46