Фото: ДБР

Сім українських перевізників відключать від системи "Шлях": ДБР повідомило деталі

Від системи "Шлях" буде відключено сім перевізників, які незаконно переправляли військовозобов’язаних через державний кордон. Таке рішення ухвалила Комісія з питань припинення доступу ліцензіатів до Єдиного комплексу інформаційних систем Укртрансбезпеки на підставі зібраних матеріалів Державним бюро розслідувань.

Про це повідомляє прес-служба ДБР.

Вказується, що працівники Державного бюро розслідувань встановили, що три приватних товариства та чотири ФОПи у період дії воєнного стану були причетні до організації каналів переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон. Зокрема, оформлені цими перевізниками водії автомобільного транспорту для виїзду за кордон упродовж 60 днів не повернулися в Україну. Це порушення встановлених правил перетину державного кордону було зафіксовано ДБР.

"На розгляд Комісії подано ще десятки фактів зловживань із внесення даних у Систему. Після перевірки інформації по кожному випадку буде ухвалене відповідне рішення", — повідомили у ДБР.

Що таке система "Шлях"

Система "Шлях" для перетину кордону дозволяє чоловікам-водіям (волонтерам) легально перетинати кордон України в умовах воєнного стану. Її створили з метою усунення корупційних ризиків у процесі видачі дозволів та спрощення самої процедури. Системою можуть скористатися водії, які здійснюють перевезення для потреб ЗСУ або інших утворених військових формувань; водії, що перевозять медичні вантажі, гуманітарну допомогу автомобільними транспортними засобами за наявності відповідного обґрунтування обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їхнього перевезення.

Обгрунтувати мету поїздки можна письмово від імені будь-якого органу, підприємства, організації, які займаються гуманітарними вантажами. Відповідні звернення подаються до Мінінфраструктури або обласних військових адміністрацій, після чого дані водіїв внесуть до системи та будуть погоджувати у Держприкордонслужбі.

Щоб отримати дозвіл на перевезення потрібно звернутися до відповідної обласної військової адміністрації. Після обробки звернень обласна державна адміністрація ухвалює рішення про виїзд за межі країни водіїв та вносить відомості до інформаційної системи "Шлях". А також надсилає листа до Державної прикордонної служби України. Прикордонна служба України ухвалює рішення про пропуск водія на підставі витягу з розпорядження відповідної обласної військової адміністрації та наявності відомостей у системі "Шлях".

Дозвіл одержують фактично на один місяць. Якщо водій-волонтер не повертається у зазначений термін, Укртрансбезпека має право заборонити перевізнику або фонду використовувати систему. А якщо мету поїздки не буде підтверджено, то Держприкордонслужба може відмовити у перетині кордону.

Нагадаємо, напередодні ДБР спільно з СБУ розпочало масштабну операцію "Митниця — для України". У межах цієї операції вже вдалось запобігти злочинам на митниці на мільйони гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 08.03.2023 14:18