Фото: slovoidilo.ua

Скандал із китайським послом: з’явилася реакція ЄС

Слова посла Китаю у Франції Лу Шає, який поставив під сумнів суверенітеті країн колишнього Радянського союзу є неприйнятними.

Про це заявив верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

Боррель зауважив, що Європейський Союз може лише припустити, що заяви китайського посла не відображають офіційної політики КНР.

"Неприйнятні висловлювання посла Китаю у Франції, які ставлять під сумнів суверенітет країн, які стали незалежними із розпадом Радянського Союзу 1991 року. ЄС може лише припустити, що ці заяви не відображають офіційної політики Китаю", — написав Боррель.

Скандал із послом Китаю

Посол Китаю у Франції заявив 22 квітня, що колишні радянські республіки нібито не мають статусу в міжнародному праві. Також на запитання, чи вважає Шає Крим приналежним Україні, посол сказав, що "це залежить від того, як ви сприймаєте проблему", додавши, що це не так просто. Він також сказав, що Крим був "російським спочатку". Проте так і не уточнивши, що він мав на увазі під початком.

У Зеленського відреагували на скандальні заяви китайського дипломата. Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що усі пострадянські держави мають чіткий суверенний статус, який зафіксовано у міжнародному праві, крім Росії, яка обманним шляхом посіла місце в Радбезі ООН.

Також на скандал відреагував і посол України в Франції Вадим Омельченко. За його словами, китайський колега або ж не знає географії, або ж його позиція йде всупереч позиції Пекіну.

Водночас заяви посла Шає обурили й французьку сторону. У МЗС Франції висловили стурбованість через заяву щодо суверенітету колишніх радянських республік та статусу Криму. МЗС Франції зазначає, що висловлює повну солідарність з усіма союзниками та зацікавленими партнерами, які здобули довгоочікувану незалежність після десятиліть гноблення. У Франції також підкреслили, що анексія Криму Росією у 2014 році є незаконною з точки зору міжнародного права. До того ж статут ООН, заснований на принципі суверенітету і територіальної цілісності, забороняє захоплення території силою.

Нагадаємо, Європейський Союз висунув чітку умову Китаю для співпраці. ЄС не зможе розвивати "нормальні відносини" з країною, якщо КНР не вплине на Росію, щоб закінчити війну в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.04.2023 22:59