Фото: Amnesty International

Скандальний звіт Amnesty International: незалежні експерти визнали документ неточним

Незалежні експерти проаналізували скандальний звіт Amnesty International, в якому українські військовослужбовці звинувачуються у порушенні законів війни. У звіті виявили помилки.

По це повідомляє The New York Times.

До складу незалежної комісії входили Емануела-Кіара Гіллард з Оксфордського університету, Кевін Джон Геллер із Копенгагенського університету, Ерік Телбот Дженсен із Університету Бригама Янга, Марко Міланович із Редінгського університету та Марко Сассолі з Женевського університету.

Зазначається, що в деяких аспектах експертна комісія погодилася з висновками Amnesty International, які свідчать, що українські військові часто перебували поблизу мирних жителів.

Однак комісія одноголосно дійшла висновку, що Amnesty International допустила кілька помилок у своїй заяві, а її ключові висновки про порушення Україною міжнародного права "не були достатньою мірою підтверджені" наявними доказами.

"Це особливо стосується початкових абзаців, які можуть бути прочитані як такі, що мають на увазі — хоча це і не було наміром Amnesty International — що на системному чи загальному рівні українські сили були в першу чергу або однаково винні в загибелі мирних жителів, яка сталася внаслідок нападів з боку Росії",  пояснюють експерти.

За їхніми словами, Amnesty International "недостатньо взаємодіяли" з українською владою, щоб встановити обставини розміщення військ поблизу цивільних. У зв'язку з цим, вони мали б використовувати більш обережні формулювання.

Зазначається, що початковий варіант висновку експертів був ще жорсткіший, але Amnesty International лобіювала комісію, щоб пом'якшити тон. Однак в результаті експерти замінили "необґрунтований" на "недостатньо обґрунтований". Видання припускає, що документ був готовий ще у лютому. 

Нагадаємо, 4 серпня Міжнародна правозахисна організація Amnesty International опублікувала доповідь, з якої випливає, що українські війська порушують закони війни, розміщуючи бойову техніку та озброєння у школах, лікарнях і житлових районах. 

На це відреагували в Офісі президента України, заявивши, що організація бере участь у російській кампанії дезінформації та пропаганди.

Президент Володимир Зеленський засудив вибірковість Amnesty International і вважає, що організація намагається амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву.

7 серпня правозахисна організація Amnesty International просила вибачення за те, що її звіт про війну Росії проти України "заподіяв біль" українській стороні. Водночас Amnesty International не відмовилася від своїх попередніх заяв. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.04.2023 08:44