Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій

Скільки в Україні налічується внутрішніх переселенців: дані Верещук

Станом на сьогодні в Україні налічується 4,9 мільйона внутрішньо переміщених осіб, 3,6 мільйона з яких стали переселенцями після повномасштабного вторгнення Росії.

Про це повідомила віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону.

Скільки громадян отримують виплати від держави

"У нас 4,9 мільйона внутрішньо переміщених осіб у цілому, з них 2,6 мільйона щомісячно отримують виплати. 3,6 мільйона осіб — це ті, хто стали ВПО після 24 лютого", — сказала вона.

За словами Верещук, майже половина ВПО не отримують передбачених державою виплат через те, що не зверталися по них. Однак ще 158 тисяч осіб втратили право на виплати від держави. Більшість з них виїхали за кордон, живуть там постійно й отримують виплати від держав, де вони проживають.

Верещук також розповіла, що громадяни телефонують на гарячу лінію Мінреінтеграції (15-48) й повідомляють про випадки, коли виплати від держави припиняються без законних підстав. Влада, за її словами, бере такі кейси до розгляду й "допомагає людям повернути виплати".

Скільки громадян повернулися додому

Вона констатувала, що наразі немає точних даних, скільки українців повернулися до своїх домівок з-за кордону чи з інших регіонів України. Зокрема, відомо про 25 тисяч осіб на Харківщині, які повернулися, і водночас відомо про десятки тисяч людей, які виїхали звідти. Це, зокрема, мешканці Куп'янської, Вовчанської громад, де вже вдруге оголосили евакуацію.

Останнім часом, зазначила Верещук, кількість внутрішньо переміщених осіб значно не збільшується, оскільки попри евакуації люди все ж таки повертаються до домівок.

"Ми дивилися серпень, вересень, жовтень, листопад — приріст плюс-мінус 10 тисяч. Це для держави невелика кількість", — пояснила вона.

Хто може відмовитися від статусу ВПО

Верещук каже, що громадяни можуть відмовитися від статусу ВПО. І такі випадки є, коли людина мешкає за кордоном та пише відповідну заяву, подати яку можна в електронному вигляді.

Міністерка наголосила, що під час дії воєнного стану держава не буде обмежувати термін чинності статусу ВПО.

Нагадаємо, що Кабмін з 1 листопада змінив правила оформлення виплат внутрішньо переміщеним особам, які вперше звертаються по призначення такої допомоги від держави. Для оформлення виплат має звертатись одна особа від усієї сімʼї, а не кожен її член окремо. Йдеться про щомісячну державну допомогу на проживання у розмірі три тисячі гривень особам з інвалідністю й дітям та дві тисячі гривень для всіх інших внутрішніх переселенців. Відповідна допомога призначається на кожного члена сім’ї, відомості про якого включено до Єдиної інформаційної бази даних про ВПО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.11.2023 01:38