Фото: Pixabay

Спекотно та мало дощів: синоптик розповів, якою буде погода у серпні

У серпні спека та нестача дощів будуть основними особливостями погоди на більшій частині території України.

Як повідомляє Meteoprog.com посилаючись на синоптика Ігоря Кібальчича, у серпні тривалість світлового дня помітно зменшується, і це прямо впливає на середню температуру повітря, яка також зазнає тенденції до зниження.

За словами синоптика, опадів у серпні зазвичай небагато, в основному це пов'язано з переважання антициклонального характеру погоди та підвищенням вологості повітряних мас. Водночас наприкінці серпня в Україні іноді фіксувалися випадки заморозків, але за винятком південних регіонів.

"Проте бувають роки виключення, коли саме серпень стає найспекотнішим місяцем із небувало високими температурними показниками як, наприклад, у 2010 році", — наголошує Кібальчич.

Так, у першій частині цього місяця очікується розвиток малорухомого субтропічного висотного гребеня із Північної Африки у бік Центральної та Південної Європи. Зазначається, що за таких умов є висока ймовірність надходження тропічного африканського повітря в північні широти, що призведе до нової хвилі спеки в багатьох європейських країнах. За словами синоптика, в основному це стосуватиметься Італії, Німеччини та деяких країн центральної Європи.

Карта погодних умов

Карта: Meteoprog.com

"Очікується, що пік спекотної погоди у центральній та південній Європі припаде на 5 – 15 серпня. Максимальні добові температури можуть досягати місцями +40°С і вище", — наголосив він.

Поступово аномальна спека просуватиметься у східному напрямку. Тому західні та південні області України зустрінуть спекотну погоду першими: там фіксуватимуть максимальні показники температури від +34°С до +38°С. Водночас температура повітря протягом серпня буде розподілена так, що в першій декаді місяця найспекотніша погода встановиться у західних та південних регіонах України, у другій декаді спека пошириться на більшу частину країни, а ось у третій декаді серпня температура повітря буде знижуватись, починаючи із західних та північних областей.

"У середньому за серпень температурне тло очікується на 2°С — 2,5°С вище за норму і коливатиметься по країні від +22°С до +26°С, у Карпатах на кілька градусів прохолодніше", — додав Кібальчич.

Синоптик наголошує, що агрометеорологічні та гідрологічні умови у більшості областей нашої країни очікувано будуть несприятливими, особливо у південно-східній частині України.

Нагадаємо, що у Києві 11 липня зафіксували одразу три температурні рекорди. Зокрема, в українській столиці максимальна температура повітря досягла +34,2°С, що на 0,5°С вище попереднього рекордного показника 1885 року. За даними метеорологів, мінімальна температура повітря у столиці не опустилася нижче 21,7°С. Попереднє рекордне значення 1938 року перевищено на 0,3°С. Також середньодобова температура повітря виявилась найвищою за час проведення спостережень для цієї дати й склала 28,1°С, що перевищило попередній рекордний показник 1922 року на 0,5°С, а кліматичну норму — на 7,2°С.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.08.2024 15:27